Gyürk András EP-képviselő szerint nem eléggé átlátható az árképzés az infokommunikációs szektorban

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 2. 10:00
Az infokommunikációs szektor ösztönzi az európai gazdaság növekedését, elősegíti a munkahelyteremtést - jelentette ki az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Gyürk András (Fidesz-MPSZ) magyar képviselő Az elektronikus kommunikáció szabályozása és piacai Európában című jelentés vitájában felszólalva, de egyszersmind bírálta az árképzést a szektorban.
Beszédének az MTI-hez csütörtökön eljuttatott szövege szerint a képviselő előnynek mondta azt is, hogy "az új technológiák terjedése, ezek közül is elsősorban a mobil-szélessáv alkalmas arra, hogy a hagyományos eszközökkel elérhetetlen társadalmi csoportokat integráljon az információs társadalomba".

Úgy vélte ugyanakkor, hogy az ágazatot ma még nehezen áttekinthető árképzési modellek, furcsa ár-szolgáltatás konstrukciók, "az egységes piac elvén átlépő gyakorlat" jellemzi (például romaing-díjak esetében). Ebben szerinte az EP-nek is kötelessége változást sürgetnie.

Leszögezte: "mindenekelőtt átláthatóságra van szükség, a fogyasztók egyértelmű és világos tájékoztatására. Valódi versenyre, az egységes és közös piac elvének maradéktalan érvényesülésére. És nem utolsósorban a szolgáltatások értékével valóban arányban álló alacsonyabb árakra."