Időjárásoldal és animáció nyert a szabadfogású számítógépversenyen

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 5. 09:34
Kamaszok által kitalált és működtetett meteorológiai weboldal és egy tizennyolc éves fiú háromdimenziós animációs filmje kapta a két fődíjat – több mint négyszáz pályamű közül - a C3 Alapítvány III. Szabadfogású Számítógépversenyén.
A 19 évesnél fiatalabbaknak meghirdetett pályázat péntek délutáni eredményhirdetésén a védnök, Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára köszöntötte a pályázókat a Millenáris Park Fogadójában. A pályázaton azok indulhattak, akik a számítástechnika valamely területén szokatlan ötleteket, egyéni elgondolásokat, különleges megoldásokat valósítanak meg. A zsűri azokat a pályaműveket részesítette előnyben, amelyek nemcsak azt bizonyítják, hogy valaki sok munkát és energiát fektetett az elkészítésébe, hanem azt is, hogy eközben a tudását kreatívan alkalmazta. Az idei versenyre 416 pályamű érkezett. A pályázók több mint kétharmada vidéki volt, és három országból határon túli magyar fiatalok is neveztek. Legtöbben weblapokkal pályáztak, sok videoanimáció érkezett, és nagy volt a kínálat logikai-ügyességi játékokból, szoftverekből, számítógépes grafikákból is. A zsűri húsz díjat (többek között digitális fényképezőgépet, mobiltelefont, internet-előfizetést) osztott ki.

Az idei szabadfogású számítógépverseny fődíját, az Origo 1,2 millió forintos ösztöndíját a Magyarország pillanatnyi időjárása című weboldal alkotócsapata nyerte. A díjat két tizenhat éves budapesti fiatalember, az ötletadó webmester, Szente-Varga Bálint és a kliensprogram alkotója, Maróti Árpád vette át. A http://www.idokep.hu címen folyamatosan frissülő oldalon egész Magyarország éppen aktuális időjárási adatai megtalálhatók a térképeken, az archívum segítségével pedig - egy évre visszamenőleg - az is megtudható, hogy valamely nagyobb városban milyen idő volt egy adott napon. A zsűri külön méltatta az ötlet és megvalósítás közösségkovácsoló erejét: önkéntesek egész sora segít az adatok észlelésével és beküldésével.

Kaposvárra került a második legértékesebb díj: a tizennyolc éves Ureczky Bálint Joey és Jack című háromdimenziós, tizennyolc perces animációját jutalmazta a zsűri a C3 Alapítvány által felajánlott notebookkal. (A Joey csiga és Jack kukac tréfás kalandjairól szóló film letölthető a http://majraszaft.tar.hu címen.)

Jutalmat kapott - az Egyszervolt.hu ajándékcsomagját – a mindössze tízéves, erdőkertesi Erdős Balázs is, aki a http://welcomeclown.blogspot.com címen saját weboldalt, blogot működtet, amelyen főként az általa készített rajzokat, maketteket mutatja meg a világnak.

A III. Szabadfogású Számítóverseny legjobb pályaművei december 11-éig minden nap 11 és 20 óra között megtekinthetők, kipróbálhatók a Millenáris Parkban, a Fogadó Csiga-galériájában.