Sikeres HSDPA-tesztek európai mobilhálózatokon

Kovács Attila, 2005. december 5. 10:20
A T-Mobile és a Nokia HSDPA (nagy sebességű letöltés csomaghozzáféréssel) hívást bonyolított le a Nokia 3G hálózati technológiáján. A T-Mobile élő nagy-britanniai, holland és német hálózatán lezajlott próba a két vállalat szoros együttműködésének az eredménye. Cél, hogy a HSDPA a kereskedelmi hálózatokon is elérhetővé váljon. A megoldást a szolgáltatás kereskedelmi indulása előtt a T-Mobile tovább teszteli.
„A sikeres hívások igazolják, hogy a Nokia HSDPA megoldása készen áll azon szolgáltatók számára, akik ki szeretnék használni a mobil adatforgalomban rejlő további lehetőségeket” mondta Kari Sundbäck, a Nokia Networks üzletágának alelnöke. „Továbbra is szorosan együttműködünk a nagy-britanniai, a holland, és a német T-Mobile-lal azért, hogy a hálózatokat felkészítsük a kereskedelmi HSDPA beindítására.”

A Nokia HSDPA megoldás a WCDMA 3G hálózat szoftverfrissítése, amely a végfelhasználó számára jelentősen nagyobb letöltési sebességet – az első szakaszban a hagyományos WCDMA 3G hálózatokon megszokott 384 kb/s-mal szemben max. 1,8 MB/s-ot – kínál. A hálózatukat a Nokia HSDPA megoldással továbbfejlesztő szolgáltatók a nagyobb adatsebességet és teljesítményt kihasználva fokozhatják hálózatuk hatékonyságát, és felhasználónként kevesebb költség mellett több ügyfelet szolgálhatnak ki. A Nokia HSDPA megoldással a szolgáltatók jelentősen alacsonyabb költségek mellett kínálhatják a fejlettebb szolgáltatásokat.

A nagyobb feltöltési sebességet biztosító HSUPA (nagy sebességű feltöltés csomag-hozzáféréssel) a későbbiek során lesz elérhető. A Nokia rendszer feltöltési sebessége máris elérte a 384 kb/s-ot. Hírek szerint a Nokia eddig több mint húsz HSDPA szerződést kötött, ezek közül hetet hoztak nyilvánosságra.