Az UPC Directen az m1 tévécsatorna digitálisan is elérhető

Kovács Attila, 2005. december 5. 16:07
December 5-től a Magyar Televízió 1-es csatornája is elérhető az első hazai digitális műholdas televízió szolgáltatás, az UPC Direct részeként. Az erről szóló szerződést Joe Zuravle, az UPC Magyarország vezérigazgatója és Rudi Zoéltán, az MTV elnöke a ma tartott közös sajtótájékoztatón írták alá. Az újabb bővítéssel az országos kiterjedésű az UPC Direct szolgáltatáscsomagja a műholdas és tematikus csatornák mellettmár az összes hazai országos sugárzásű kereskedelmi és közszolgálati tévéadást (m1, m2, Duna TV, TV2, RTL Klub) is tartalmazza.
Joe Zuravle elmondta, noha a földi sugárzású m1 az országban szinte mindenütt eddig is fogható volt egy egyszerű antennával, az UPC Direct előfizetői egyre jobban igényelték, hogy a többi csatornával együtt a fő közszolgálati adástis a digitális csomagban nézhessék. Jelentős műszaki és pénzügyi ráfordítással megvalósított fejlesztés nyomán juttatta az UPC  műholdra ezt közszolgálati adást. A Direct szolgáltatás részét képező Elektronikus Műsorújság (EPG) mostantól az m1 programjáról is minden információt egy gombnyomásra megmutat a képernyőn.

Arra a kérdésre, konkrétan miért tartottak a televíziónál több évig az előkészületek, tárgyalások, Rudi Zoltán kitérő választ adott. Hangsúlyozta viszont, hogy az mtv lényegesnek tartja és abban érdekelt, hogy a műsorszétosztásban a digitális átállás minél több technológiai platformon, minél több néző számára megvalósuljon.

A hazánkban most öt éves UPC Direct igazgatója szerint a bővítés tovább folytatódik, még idén év végén is újabb csatornák elérhetőségét kívánják bejelenteni. A UPC Direct jelenleg négy Astra transponderen át juttat el műsorokat az előfizetőkhöz, transponderenként 11-13 műsort.