Kovács Kálmán: tíz éven belül minden magyar házban legyen internet

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 8. 09:18
Kovács Kálmán szerint reális cél, hogy tíz éven belül minden magyar házban legyen internet. Az informatikai miniszter erről újságíróknak beszélt szerdán a baranyai Véménden.
Ma már ugyanolyan fontos az internet, mint a színes tévé. Elképzeléseink megvalósításához azonban fejleszteni kell a hálózatot, elérni minden települést, megteremteni a versenyt a fogyasztókért, hogy az internet-használat olcsóbb lehessen - mondta Kovács Kálmán a településen tartott lakossági fórumot megelőzően.

A szakminiszter utalt rá, hogy jelenleg minden iskolában, valamint a háztartások 40 százalékában van számítógép és 20 százalékában internet, továbbá több mint 900 településen indult, indul el az elektronikus szolgáltatás-fejlesztés.

"Közel állunk ahhoz, hogy Magyarországon elmondhassuk: akár otthonról, a fotelból is elkezdődhet az ügyintézés anélkül, hogy utazni kellene. Ez pedig különösen azokban a kistérségekben fontos, ahol sok a zsáktelepülés, és nehéz a közlekedés" - tette hozzá.

Wekler Ferenc szabad demokrata országgyűlési képviselő, a Pécsváradi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke bejelentette: négy baranyai kistérség a közelmúltban 250 millió forint pályázati pénzt nyert a szélessávú internet és kábeltévé-hálózat kiépítésére.

Az önerővel együtt mintegy 330 millió forintos és 2006 novemberben befejeződő fejlesztés 67, többségében olyan települést érint, ahol a lakosságnak helyben nincs lehetősége a hagyományos ügyintézésre, eddig ehhez a szomszédos falvakba kellett utazniuk.

A képviselő hozzátette: a munkálatok kapcsolódnak ahhoz a tavaly öt kistérségben megkezdett, félmilliárd forint értékű informatikai beruházáshoz, amelynek célja a térségben az elektronikus közigazgatáshoz nélkülözhetetlen központok, alközpontok létrehozása, programok telepítése.

Kovács Kálmán informatikai miniszter szerdai Baranya megyei útja során ellátogatott Pécsre, ahol a város szélén leleplezett egy "Pécs intelligens város" feliratú táblát. Mint mondta, a dunántúli város a címet azzal érdemelte ki, hogy az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett az e-közigazgatás megteremtésében.

Emlékeztetett rá: a baranyai megyeszékhely tavaly Egerrel és Veszprémmel közösen 1,5 milliárd forintot nyert az e-szolgáltatások fejlesztésére.