Péterfalvi: januártól fontos szerepük lesz az információs jogok helyi megbízottjainak

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 9. 11:01
Január elsején lép hatályba az elektronikus információszabadságról szóló törvény, mely jelentős feladatot ad az információs jogok helyi megbízottjainak - mondta az Országgyűlés adatvédelmi biztosa csütörtökön Kecskeméten.
"Szerepük az elektronikus információszabadság tekintetében megnövekszik, hiszen az ő feladatuk arról gondoskodni, hogy a közérdekű adatok az internetre felkerüljenek" - mondta Péterfalvi Attila, a megyei adatvédelmi kollégium tagjai előtt tartott előadásában.

Az országban elsőként, 1998-ban Bács-Kiskun megyében alakult meg az adatvédelmi kollégium, ahova önkéntes alapon delegálták az önkormányzatok és nagyobb intézmények az adatvédelemmel foglakozó megbízottjaikat.

Péterfalvi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy január elsejétől egy proaktív adatkezelés fog megvalósulni, tehát nem csak a közérdekű adatok nyilvánossága címén kikért adatokat kell kiadni.

"Ez azt jelenti, hogy a törvény által meghatározott szervezeteknek, tehát a közfeladatot ellátó szerveknek, személyeknek maguktól is ki kell tenni azokat az adatokat a honlapjukra, amelyet a törvény valamely melléklete, az általános közzétételi lista vagy esetleg külön jogszabály által meghatározott különös közzétételi listák vagy az egyedi közzétételi listák meghatároznak" - magyarázta az ombudsman.

Péterfalvi Attila beszámolt arról, hogy eddig egyetlen egyedi közzétételi listát sem küldtek meg hozzá, pedig az adatvédelmi biztosnak kell ezeket véleményezni.

Utalt tegnap kiadott közleményére, amely szerint a törvény végrehajtási rendelete késésben van, ami meg fogja nehezíteni a munkát.

Fontosnak nevezte az elektronikus információszabadság törvénynél a jogalkotás nyilvánosságát, mellyel kapcsolatban elmondta, hogy nem teljesen elégedett, mert még nagyobb nyilvánosságot szeretett volna biztosítani.

Péterfalvi Attila szerint példaértékű a Bács-Kiskun megyei modell, mert a megyei adatvédelmi kollégium keretében sokkal korábban kialakult az információs jogok helyi megbízottjainak a rendszere, mint amikortól ezt a törvény kötelezővé tette.

Az országgyűlés adatvédelmi biztosa az MTI-nek elmondta, hogy konzultációs ügyekben sokszor fordultak már a kollégium tagjai a hivatalához, mely után számtalan panaszt és beadványt sikerült elkerülni.