Megkezdődött a roham a .eu-s domainnevekért: a legtöbben a sex.eu-t kérik

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 9. 12:05
Megkezdődött szerdán a nagy roham a .eu kiterjesztésű internetes domainnevekért: már az első nap délutánjáig majdnem 100 ezer kérelmet (ebből az első 15 percben 40 ezret) nyújtottak be az illetékes szervezethez, s az igénylések között a "sex.eu" került az első helyre.
A névkiosztást kezelő szervezethez, az Euridhoz (www.eurid.eu) 204 kérelem érkezett a sex.eu-ra, ezt követően pedig a hotel.eu következett, 108 kérelemmel, majd a travel.eu 85 igényléssel. Mindez megerősíti azt a világméretű tendenciát, hogy a világhálón egyre inkább a szórakoztatás és az utazás dominál.

A kérelmek túlnyomó része, több mint 90 ezer, különböző cégektől érkezett, míg a közfeladatot ellátó szervek mindössze 7600 igénylést nyújtottak be. Magánszemélyek egészen áprilisig - néhány speciális kivételtől eltekintve - nem igényelhetnek ilyen domain-nevet: a hatóságok ezzel akarják megakadályozni, hogy egyesek lefoglaljanak jól csengő internetes neveket, majd hatalmas összegért eladják azokat a "későn kapcsoló" cégeknek, intézményeknek, személyeknek.

Az információs társadalom terjesztéséért és a médiaügyekért felelős EU-biztos, Viviane Reding korábban azt nyilatkozta, hogy reméli: idővel a .eu ugyanolyan fontos és elterjedt domainnévvé válik, mint ma a .com, amelyből több mint 40 millió van már
világszerte.

Ilyen .eu-s domainnevet egyébként végső soron mindenki igényelhet majd, aki az EU területén él. Fokozatosan az uniós intézmények is át fognak állni erre a kiterjesztésre.