Informatikai versenyképesség növelése EU-forrásból

Farkas Miklós, 2005. december 10. 11:20

A hazai vállalatok pénzügyi kockázat nélkül pályázhatnak informatikai képzésük finanszírozására. A NetAcademia Oktatóközpont és az EU Pályázati Központ stratégiai együttműködésének köszönhetően jelentős EU-források váltak jobban kihasználhatóvá.

Magyarország jelentős támogatásban részesül az Európai Unió Strukturális és Kohéziós Alapjából. A vállalkozások számára 2005 végéig elérhető forrás stratégiai célja a stabilitás elősegítése, a technológiai modernizáció és az esélyegyenlőség biztosítása mind az európai uniós, mind a hazai piacokon. Ennek keretében "A vállalkozói készségek és a munkavállalók alkalmazkodóképességének fejlesztését célzó képzések támogatása" cím alatt a hazai vállalkozások számára informatikai oktatási projektek megvalósítására is lehetőség nyílik. A vissza nem térítendő támogatás lehívásához a NetAcademia Oktatóközpont biztosít teljes körű, ugyanakkor kockázatmentes támogatást. A Magyarországon egyedülálló konstrukcióban megvalósítható mind a vállalatok informatikusainak, mind számítógépes munkát végző alkalmazottainak testre szabott tematika alapján történő oktatása s így a vállalkozás versenyképességének fokozása.

"Informatikai tanfolyamainkat és vizsgáinkat szerettük volna még szélesebb rétegek számára elérhetővé tenni, ezért döntöttünk úgy, hogy az EU Pályázati Központtal együttműködve minden részletre kiterjedően támogatni fogjuk ezt a finanszírozási formát" - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezető igazgatója.

A NetAcademia által kínált megoldásban a képzési projektek költségeinek 80%-át európai uniós, illetve hazai forrásból lehet finanszírozni, és mindössze 20% önerőre van szükség, ami lehet akár a szakképzési hozzájárulás be nem fizetett hányada is. A NetAcademia első lépcsőben a forrást lehívni szándékozó vállalat képviselőjével együttműködve összeállítja a cég igényeinek és elvárásainak megfelelő egyedi informatikai képzési projekttervet és a pályázatképes árajánlatot. Ezt követően az EU Pályázati Központ a NetAcademia Oktatóközponttal konzultálva elkészíti a pályázatot. Mivel valamennyi vállalkozás egyedi, testre szabott projekttel pályázik, minden vállalat saját nevében nyújtja be a pályázatot.

"Az új konstrukcióban a képzésekhez szükséges pénzügyi forrást házhoz visszük, hiszen a pályázatírás megbízási díját a NetAcademia finanszírozza. Így a hazai vállalatok gyakorlatilag kockázat nélkül vehetik igénybe ezt az egyedülálló szolgáltatást" - emelte ki Szántó Zoltán, a NetAcademia Oktatóközpont kereskedelmi igazgatója, aki elmondta: összesen mintegy 7 milliárd forintnyi keret hívható még le 2005-2006-ban. A pályázatok elbírálása hozzávetőlegesen 4 hónapot vesz igénybe, ezt követi a támogatási szerződés megkötése, amelyet a pénzügyi elszámolás zár le. A nyertes pályázóknak kizárólag sikerdíjat kell fizetniük, amely a képzési projekt és a pályázat teljes utógondozását is fedezi. Mivel a 7 milliárdos keret kimerülését megelőzően a pályázatot felfüggesztik, nem kell attól tartani, hogy valaki forráshiány miatt kap elutasítást.

A pályázatok eredményessége elsősorban az oktatási projekt összeállításától, illetve a pályázatíró képességeitől függ. "Formai és tartalmi megfelelés esetén a pályázatok igen komoly nyerési eséllyel indulnak, ezt a szakértelmet és támogatást nyújtja a NetAcademia Oktatóközpont és cégünk" - mondta Fejes Katalin, a 2004-ben benyújtott pályázatok esetében 98,7%-os sikermutatóval büszkélkedő, az előző évben 2,5 milliárd forintnyi pályázati pénz elnyerésében közreműködő EU Pályázati Központ vezető tanácsadója.

A lehetőség alaposabb megismerése érdekében a pályázat elkészítésének pontos menetéről, illetve az egyéb, informatikai tanfolyamok kapcsán igénybe vehető támogatásokról a NetAcademia Oktatóközpont által szervezett, 2005. november 24-én megrendezésre kerülő konferencián első kézből értesülhetnek az érdeklődők.