Kovács Kálmán: legyen internetkapcsolat minden háztartásban

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 12. 08:59
Azt szeretnénk, ha tíz éven belül internetkapcsolat lenne minden magyar háztartásban -jelentette ki Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter pénteken Nyíregyházán sajtótájékoztatón.
Ehhez új infrastruktúrát, szélessávú informatikai hálózatot kell kiépíteni, s a következő kormányzati ciklus első évében ezt a nagyarányú fejlesztést be is akarjuk fejezni - mondta a tárca vezetője.

Hozzátette: az idén december 31-ig 2530 településre már elér a szélessávú rendszer, 2007 végéig pedig mind a 3200 magyarországi községet és várost bekapcsolják a 21. század informatikai hálózatába.

A miniszter szólt arról is, hogy a jövőben szeretnék, ha a távközlési tarifák a verseny révén tovább csökkennének, úgy, ahogy az a legutóbbi három évben megvalósult.

Elmondta: 1998 és 2002 között átlagosan évente 5-6 százalékkal haladta meg a mindenkori inflációt a távközlés ára, ebben a kormányzati ciklusban viszont a versenynek köszönhetően - ugyancsak évente - 3 százalékkal alatta volt és van az inflációnak.

"Igaz ez a teljes hírközlési szektorra, s ebben benne van a postatarifa is, a mobiltelefonoknál például 40, míg a szélessávú internetnél 50 százalékos mértékű volt a csökkenés az elmúlt három évben" - emelte ki Kovács Kálmán.

Megjegyezte: az informatikai fejlesztés összefüggésben van egy olcsóbb és hatékonyabb állam kialakításával is, hiszen az elektromos ügyintézés jelentős mértékben csökkenthetné a közigazgatás kiadásait.

Az informatikai és hírközlési miniszter a program megvalósításról közölte: a nagyszabású, 1000 milliárd forint összértékű tervet az Európai Unió fejlesztési forrásainak támogatásával akarják megvalósítani.

Az informatikai program szerepel a most készülő második Nemzeti Fejlesztési Tervben, amit a 2007 és 2013 közötti időszakra a jövő évben fogadnak el.

Hozzáfűzte: a 2007 végéig tartó szélessávú fejlesztési stratégiát, valamint a lakossági internetkapcsolat hozzáférését biztosító tervet a kormány már elfogadta, s annak becsült összege 350 milliárd forint.