Ezrek tüntettek Németországban a Deutsche Telekom leépítési tervei ellen

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 13. 09:01
Bonnban négyezren, Berlinben kétezren tüntettek hétfőn a legnagyobb európai távközlési konszern, a Deutsche Telekom leépítési tervei ellen, és a szervezők azzal számolnak, hogy a nap folyamán a különböző telephelyeken 25 ezer tüntető is összejön.
November elején a Deutsche Telekomnál, a Magyar Telekom többségi tulajdonosánál azt közölték, hogy három év alatt 32 ezer főtől akarnak megválni, de ebben a létszámban már benne van egy hétezer fős, korábbi döntéssel elhatározott leépítés is.

Kai-Uwe Ricke, a Telekom elnöke egyebek között azzal indokolta az anyagilag rendbe tett konszern leépítési terveit, hogy Deutsche Telekomot fel kell készíteni az egyre fokozódó versenyre. Egy másik érv, hogy a technológiai átalakulással számos munkahely feleslegessé vált. A leépítések leginkább a bonni székhelyű konszern vezetékes üzletágát, a T-Comot sújtják. Németországban a konszern 170 ezer embert foglalkoztat, világszerte 245 ezret.

A tüntetők sípokkal, dobokkal vonultak fel, és tábláikon egyebek között az volt olvasható, hogy "fejétől bűzlik a hal". Kai-Uwe Ricke és a vállalatvezetés terveit a felügyelőbizottságnak is meg kell még vizsgálnia.

A dolgozókat képviselő ver.di szakszervezet szerint a Telekom jóra fordult helyzete nem tesz indokolttá ilyesfajta megtakarításokat, és el akarja érni, hogy a létszámcsökkentési terv meghirdetett formájában lekerüljön a napirendről. Arra az esetre, ha érintetlen maradna a igazgatótanács döntése, a ver.di "keményebb eszközöket" helyezett kilátásba, egyes szakszervezeti funkcionáriusok a sztrájkot sem tartják kizártnak.