Kína világelső az elektronikai termékkivitelben

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 13. 09:14
Kína átvette az Egyesült Államok helyét, mint a világ legnagyobb elektronikai termék szállítója. 2004-ben a számítógépekből, mobiltelefonokból, digitális kamerákból és hasonló elektronikai cikkekből álló termékkategóriában Kína 180 milliárd dolláros exportot bonyolított le, miután a kivitelt éveken át évi 46 százalékkal bővítette - olvasható az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentésében.
Kínának sikerült olcsó textiltermék exportőr gyártóból a bonyolult elektronikai termékek gyártójának státusába lépnie, egyben megelőznie az Egyesült Államokat, amely 2004-ben - az előző évihez képest 12 százalékos kivitelbővítés után - 149 milliárd dollárt exportált e termékcsoportból.

Kína kereskedelmi mérlegének többlete ebben az árukategóriában 31 milliárd dollárt ért el, közel háromszorosára emelkedett a 2003- évi 12 milliárd dolláros többletről. Figyelemre méltó, hogy ebben az árucsoportban az ázsiai ország először 2002-ben vált nettó exportőrré, kereskedelmi többlete akkor 3 milliárd dollárt tett ki.

Az OECD jelentése megállapítja, hogy Kína még mindig erőteljesen függ a fejlődő hardware gyártó iparát megalapozó lapkák, és áramkörök importjától. Az elektronikai részegységek importjában tavaly 62 milliárd dolláros hiánya keletkezett, és lényeges változást jelent, hogy az eddigi szinte kizárólagos részegység szállítókat, az Egyesült Államokat és az Európai Unió országait egyre inkább Tajvan, Malaysia, Japán és Dél-Korea váltja fel.