Fujitsu Siemens: FlexFrame a BKV-nál

Kovács Attila, 2005. december 13. 15:14
A Fujitsu Siemens (FS) Kft. mai sajtótájékoztatóján Poros Gábor, a cég ügyvezetője bejelentette, hogy a FS FlexFrame architektúráját Közép-Kelet-Európában elsőként a BKV Rt.-nél installálta a T-Systems, és egész Európát tekintve is ez volt a második komplex Dinamikus Adatközponti rendszer, amelyet éles üzembe állítottak. A FS Computers elsőként lépett a piacra olyan nagyvállalati SAP környezetre tervezett megoldással, amely egyedi működési elvének köszönhetően gyakorlatilag 100%-os rendelkezésre állást biztosít. Az installálást követően másfél évvel a három cég képviselői sajtótájékoztatón számoltak be a hazánkban a mai napig egyedülálló rendszerrel kapcsolatos tapasztalataikról.
A FlexFrame for mySAP Business Suite a FS, az SAP és a Network Applience közös fejlesztésének eredménye. Az innovatív megoldás komplex mySAP rendszerek költséghatékony üzemeltetéséhez készült, amely a T-Systems SAP kompetenciabázisával kiegészítve optimális választásnak bizonyult a BKV Rt. számára. A rugalmas kialakítású hardver- és szoftvercsomag alkalmazásával a vállalat egyszerűen használható, az eddigieknél sokkal stabilabb, nagyobb erőforrás készlettel rendelkező, alacsony költségszintű mySAP szervermegoldáshoz jutott.

A BKV Rt.-nél a megközelítőleg 400 felhasználót kiszolgáló, 20000 master-recordot kezelő HR részleg SAP moduljának működtetése jelenti a legnagyobb terhelést az IT hálózat számára, ezért 2004 júniusában a T-Systems ennek a részlegnek az áthelyezésével kezdte meg a FS FlexFrame architektúrájának üzembe helyezését. A 2004 márciusában beindított próbaüzem kezdete óta eltelt közel két év során a rendszer leállás nélkül, folyamatosan üzemelt, még a bérszámfejtési, kiemelt terheléssel járó időszakok sem okoztak fennakadást, vagy kapacitás csökkenést. A BKV-nál 12500 fő munkaügyi nyilvántartása és bérszámfejtése fut a dinamikus adatközpontban, és ez a forgalom állandónak tekinthető.

A FlexFrame a FS önfenntartó számítástechnikai rendszerek kiépítését szolgáló koncepciójának valamennyi fontos elemét alkalmazza, így az emberi erőforrás bevonása a rendszer üzemeltetésébe a minimálisra csökkenthető.

Ezzel nagymértékben csökkenek a fenntartási költségek, tovább szilárdul a rendszer stabilitása, ami egy, a BKV Rt.-hez hasonló méretű nagyvállalat számára elengedhetetlen szempont. Az önkonfigurálás segítségével a rendszer a hálózaton keresztül végzi el a boot funkciókat, és beépített intelligenciája révén a Primergy portfolió valamennyi tagját önállóan képes támogatni. Az önoptimalizálás során a rendszer automatikusan szétosztja az elvégzésre váró feladatokat a rendelkezésre álló számítási kapacitást biztosító csomóponti gépek (node-ok) között, így szükségtelenné teszi az alkalmazás szerverek hagyományos hangolását. Az önvédelmi rendszer virtualizálja az SAP szoftvert, vagyis teljesen szétválasztja a szoftvert, az operációs rendszert és a hardvert, így minden szolgáltatáson belül elindítható bármelyik instancia.