Rekordbüntetés zeneletöltésért: 750 dollár számonként

Genda Csongor Zoltán, 2005. december 13. 18:45
Az egyik amerikai fellebbezési bíróság 22.500 dollár pénzbüntetésre ítélte a Kazaa P2P-portál egyik felhasználóját. Az ügyben bizonyítást nyert, hogy a 29 éves asszony harminc zeneszámot töltött le illegálisan a fájlcserélő rendszeréből, és darabonként 750 dollár kártérítést kell fizetnie a megkurtított kiadóknak.
Cecilia Gonzalez ügyvédje szerint azonban a fiatalasszony nem követett el jogsértést, mivel a zeneszámokat csak azért töltötte le számítógépére, hogy próbaként meghallgassa azokat, és ezek után természetesen megvásárolta volna a dalokat. A bíróság nem fogadta el a védelem érvelését, mondván, hogy a vádlott jogtalanul tárolta ezeket a zeneszámokat komputerén, és abban az esetben, ha ez az állítás valós lenne, akkor le kellett volna törölje meghallgatás után a dalokat a számítógépről.

Gonzales egyike volt azon 261 személynek, akik ellen 2003-ban a Recording Industry Association of America (RIAA) pert indított szerzői jogsértésért. Korábban az amerikai zenekiadók szövetsége hajlandó lett volna kiegyezni a vádlottal mindössze 3500 dollárban, azonban ő ezt méltánytalannak tartotta, és így bíróság elé került az ügy.