Az EP elfogadta a távközlési adatok tárolására vonatkozó irányelvet

Milkovits Gábor, 2005. december 14. 21:50
Az Európai Parlament szerdán jóváhagyta a távközlési adatok tárolására vonatkozó új irányelvet, amelynek értelmében a szolgáltatóknak 6 hónap és két év közötti időszakra tárolniuk kell majd a telefonhívások és az elektronikus kommunikáció adatait.
Charles Clarke brit belügyminiszter üdvözölte az EP döntését, amellyel szerinte igen fontos eszközt adtak az Unió kezébe a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harchoz. A szavazás során 378-an szavaztak igennel, 197-en nemmel, 30-an pedig tartózkodtak. Az eredmény nagyrészt megjósolható volt annak fényében, hogy előzőleg mind a tagországok, mind pedig az EP két legfontosabb frakciója pozitívan döntött a tervezettel kapcsolatban. A direktíva-tervezet ugyanakkor napvilágra kerülése óta mindvégig heves viták kereszttüzében állt, mivel sokan a személyes szabadság és a privát szférához való jog csorbítását látják benne. Emellett többen, elsősorban a távközlési cégek érdekeit képviselő csoportok és politikai erők részéről azt is nehezményezik, hogy az új adattárolási szabályok jelentős extra-költségeket róhatnak a vállalatokra. Az érintett társaságok közös közleményt adtak ki a döntés után, amelyben olyan tehertételként jellemzik az irányelvet, ami nagymértékben korlátozhatja versenyképességüket.

Az új szabályozás szerint a szolgáltatóknak az összes kezdeményezett telefonhívás idejét és irányát, az összes az internetre látogató felhasználó kapcsolódási adatait, az IP címeket, illetve az e-mailek és VoIP hívások időpontját is tartósan raktározniuk kell majd. A tárolt adatok ugyanakkor nem tartalmazhatják a kommunikáció tartalmi részét. A rendelkezés az egyes tagállamokban a jövő év folyamán lép majd életbe.