A BT kezeli a Fiat Csoport telekommunikációs igényeit

forrás Prim Online, 2005. december 17. 14:03
A BT bejelentette, hogy a Fiat nemzetközi telekommunikációs szolgáltatója lesz egy öt évre szóló, 450 millió eurós szerződés keretében. Továbbá, a BT megvásárolja a Fiat leányvállalatát, az Atlanetet, ami belföldi telekommunikációs szolgáltatást nyújt a Fiatnak és a Fiaton kívüli vállalati ügyfeleknek egész Olaszországban.
A szolgáltatási megállapodás szerint a BT kezeli a Fiat Csoport telekommunikációs igényeit 40 országban. A szerződés lehetővé teszi a Fiat számára, hogy fő tevékenységére összpontosítson, miközben élvezi a BT szakértelmét a hálózati IT szolgáltatások területén.

Az Atlanet megvásárlása a Fiattól még inkább megerősíti a BT pozícióját az olasz piacon, új ügyfelekkel, bevételekkel és a Fiattal meglévő szilárd kapcsolatokkal. Továbbá, az Atlanet nagyban hozzájárul az IP szolgáltatáshoz és növekvő hálózati lefedettséghez, ami szintén erősíti a BT Albacom növekedését.

Az Atlanet 155 millió euró árbevételt és 12 millió euró kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti nyereséget ért el a 2004. december 31-ével végződő évben. A torinói központú cég ellenőrzi 24 hangszolgáltatás PoPs és 42 adatszolgáltatás országos hálózatát, száloptikai gerinccel összekötve, és 11,000 IP elérhetőségi pontot kínál országszerte. Az Atlanet tulajdonában van a MANs (Metropolitan Area Networks) Rómában, Milánóban és Torinóban. A cégnek jelenleg 280 alkalmazottja van, és 2004 végén 133 millió euró bruttó vagyona volt. A BT körülbelül 80 millió euró ellenszolgáltatást fizet készpénzben.

A BT számításai szerint 2008-ig körülbelül évi 20 millió euró megtakarítást tud elérni, elsősorban a forgalom saját tulajdonú eszközökre terelésével és a rendszer megszilárdításával. Az Atlanet-et a BT olaszországi tevékenységébe vonják be.

A tranzakció szabályozói jóváhagyás alatt van, és várhatóan 2006. februárra készül el.