Kérdéseket vet fel az unió által előirányzott adattárolás

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 19. 09:18
A törvény betarthatóságához tisztázni kell az adattárolás módját, eszközeit és biztonságát is - mondta az Európai Parlament által a héten jóváhagyott kommunikációs adattárolási jogszabállyal kapcsolatban a Symantec ügyvezető igazgatója az MTI-nek szombaton.
Konkoly-Thege Szabolcs elmondta: a törvény megfelelő kivitelezhetőségéhez nem csak az adattárolást, hanem a megőrzést, a hozzáférést, az adatok közötti kereshetőséget és a hozzáférés meghatározását is biztosítani kell.

Az Európai Parlament szerdán hagyta jóvá azt az uniós jogszabályt, amely előírja a tagállamok távközlési cégeinek a telefonálási adatok és internetcímek fél-két évig való megőrzését arra az esetre, ha azokra szükség lenne terrorista tevékenység vagy más súlyos bűncselekmények kivizsgálásához.

Az EU új terrorizmus-ellenes intézkedéscsomagjához tartozó jogszabály számos bírálatot váltott ki a magánélethez való jogok megsértése miatt. A távközlési ágazat cégei pedig megkérdőjelezték a szóban forgó nagy mennyiségű adat megőrzésének kivitelezhetőségét és finanszírozhatóságát. A jogszabály szerint a telefonhívásokról 2 évig, a internetes kommunikációról 6 hónapig kell megőrizni az adatokat, a szabályozás a kommunikáció tartalmára nem terjed ki.

Az informatikai biztonsági rendszereket, adattárolási, adatmentési és rendelkezésre állási megoldásokat kínáló Symantec igazgatója a "gigantikus mennyiségű" adat megfelelő tárolásának feltételeként az életciklus-menedzsmentet is említette.

Tisztázandó kérdésnek nevezte a spam-ek és milliós mennyiségben azonos tartalommal szétküldött reklámküldemények tárolását, példaként említve a kampány-sms-eket. Az igazgató kitért az intranetes küldemények kérdésére, illetve az interneten keresztül bonyolított telefonos és a titkosított kommunikáció ellenőrzésének problémájára.

A magyarországi kapacitások elegendő forrás biztosításával megbirkóznának a tárolás feladatával, valószínű azonban, hogy ennek költségeit az érintett internet-szolgáltatók és távközlési cégek a végfelhasználókkal fizettetik majd meg - jegyezte meg Konkoly-Thege Szabolcs.