Széles sávú internetfejlesztés Csongrád megye északi részén

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 23. 09:03
A széles sávú internet-elérés alapinfrastruktúráját kiépítő program indul Csongrád megye északi részén; a térség 100 ezer lakosát érintő fejlesztés a Gazdasági és Versenyképesség Operatív Program (GVOP) támogatásával valósul meg - tájékoztatta az MTI-t Szirbik Imre szentesi polgármester.
A program legfontosabb feladata minél szélesebb kör bevonása a számítástechnika, az internet segítségével elérhető tudás, lehetőségek világába az ehhez szükséges egységes műszaki rendszer megteremtésével - mondta a polgármester.

A közbeszerzési eljárás kiírása után várhatóan jövő év márciusában induló beruházásnál a helyi sajátosságok függvényében az optikai gerinchálózatot építik ki, illetve a vezeték nélküli széles sávú internet-eléréshez szükséges infrastruktúrát hozzák létre - tudatta Szirbik Imre. Hozzátette: a fejlesztés 2006 végére várhatóan teljes egészében elkészül.

A program célja, hogy a lakosság 91 százalékának lehetősége legyen a széles sávú internet elérésére, a felhasználók aránya a rendszer üzembe helyezését követő öt évben 59 százalékra, a kis- és közepes vállalkozásoknál pedig 69 százalékra nőjön - mondta a politikus.

Szirbik Imre közlése szerint a csongrádi és szentesi kistérség településeit, valamint Mindszent városát érintő program 328 millió forintos költségvetéssel valósul meg, ennek háromnegyede a GVOP pályázatán elnyert összeg, 50 millió forint a Belügyminisztérium támogatása, 32 millió forint pedig önerő.