Ingyenes szoftvercsomag osztrák vállalatoknak az e-kormányzati rendszer használatához

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 27. 09:32
A grazi műszaki egyetem karácsonyi ajándékkal kedveskedett az osztrák vállalatoknak: "Secure Information and Communication Technologies" (SIC) közalapítványa révén ingyenesen rendelkezésükre bocsátja saját fejlesztésű bizonsági alkalmazását az e-kormányzati rendszerben való részvételhez.
Az érzékeny vállalati adatokat meg kell védeni a hamisítástól és a visszaélésektől. A szükséges védelmet az egyetem SIC alapítványa által kereskedelmi értékesítésre kifejlesztett úgynevezettet java-könyvtárak biztosítják. A java programnyelven alapulókönyvtárak rendelkeznek a szükséges adatsifrírozási funkciókkal. Emellett a biztonságos internetes adatkezelés és ügyintézés-lebonyolíthatósága érdekében kapcsolódási felületet biztosítanak a szövetségi kancellária hivatal (BKA) által rendelkezésre bocsátott azonosítási és elektronikus aláírás ellenőrzési internetes alkalmazási modullal. Maga az alkalmazási modul eddig csak a hivataloknak állt rendelkezésére ingyenesen. Mostantól az osztrák vállalatok ezt a programcsomagot is ingyenesen megkaphatják hivatalos ügyeik bonyolítására. Ez különösen a kis- és
középvállalati körnek jelent nagy előnyt.

A SIC közalapítványt a grazi egyetem alkalmazott információfeldolgozási és kommunikáció technológiai intézete (IAIK) alapította 2003-ban. A SIC rendelkezik az IAIK által kifejlesztett sifrírozó java szoftver omponensek kizárólagos értékesítési jogával és végzi azok terjesztését a nemzetközi piacon. A bevételt kizárólag a biztonságtechnológiai kutatások finanszírozására fordítják.