Következő generációs DVD filmek a nagy stúdióktól

Milkovits Gábor, 2006. január 4. 19:20
Több nagy hollywoodi filmstúdió közzétette következő generációs, kéklézeres DVD lemezen megjelentetni kívánt filmjeivel kapcsolatos terveit, illetve azok egy részét.
Ezek szerint a 20th Century Fox és a Sony Pictures egyaránt 20-20 kéklézeres médiumon tárolt mozifilmet kíván idén az első körben kiadni, Bluray formátumú lemezeken. A Fox listáján olyan sikerek szerepelnek, mint a „Fantasztikus Négyes” és a „Jégkorszak”, a Sony Pictures pedig többek között az „Ötödik Elemmel” és a „Randiguruval” szeretné megörvendeztetni azokat, akik már idén tavasszal Bluray DVD lejátszót vásárolnak. A Warner Bros. ugyanakkor biztosra igyekszik menni, mivel előzetes közlésük szerint a csütörtökön kezdődő CES elektronikai kiállításon Bluray és HD DVD formátumú termékeket egyaránt be fognak mutatni. Az első kéklézeres lejátszók, illetve optikai PC-meghajtók mindkét egymással versengő következő generációs DVD formátum esetében idén tavaszra várhatók. Ezekből néhányat valószínűleg a CES közönsége is megtekinthet majd.

A filmstúdiók és az elektronikai gyártók többsége a jelenlegi állás szerint a Bluray tábort erősíti, a számítógépes területen viszont a HD DVD olyan óriások támogatását élvezi, mint a Microsoft, vagy egy ideje a HP. A kétféle technológia mögött álló érdekcsoportok többször is igyekeztek megegyezni egy mindenki számára megfelelő következő generációs DVD platform kialakításában, ám a tárgyalások tavaly májusban kudarccal végződtek és azóta sem sikerült újra érdemben tárgyalniuk a feleknek. Így aztán megismétlődni látszik az, ami a szalagos videotechnológiában történt mintegy 20 éve, amikor is a Betamax és a VHS termékek vívták harcukat a piacon a vásárlók kegyeiért.