Praktikus újdonságok jegyében telik az idei CES

Kiss Ádám Zoltán, 2006. január 5. 08:28
A héten Las Vegasban megrendezésre kerülő fogyasztói elektronikai seregszemlén az előző évekkel szemben igen gyakorlatias, rengeteg valóban hasznosnak tűnő új megoldást vonultatnak fel a gyártók.
Az eddigi Consumer Electronics Show-kkal szemben idén szinte feltűnő a PC háttérbeszorulása. A jelek szerint a személyi számítógép végképp nagykorúvá érett, ami egyrészt azt jelenti, hogy ma már valóban elengedhetetlen részévé vált szinte mindannyiunk életének, másrészt éppen ezért a végtelenül fontos eszköz mégsem csodálat tárgya már.

Az idei CES középpontjában az előzetes bejelentések szerint a videó, a kép és tartalom áll. Rengeteg gyártó foglalkoztatta fejlesztőit a digitális fényképezőgépek, kamerák, megjelenítők, és az őket kiszolgáló egyéb eszközök, tartalmak formálásával. És mindezt szigorúan végfelhasználói szemszögből, ami a piac folyamatos kibővülését jelenti. A korábbi évekkel szemben ma már nem alkatrész, beépíthető kártya szinten születik meg az újdonságok legjava, a múlté a szakértő kisebbség „elő a csavarhúzóval” megközelítése. A gyártók szinte kivétel nélkül a „bedugom és működik” típusú fejlesztésekben érdekeltek. Ezzel párhuzamosan hatalmas az érdeklődés a mindenki által könnyen kezelhető eszközök iránt, melyek a digitális képalkotás, megjelenítés, kommunikáció és adattárolás témakörében mozognak.