Megalakult az illegális internetletöltések híveinek pártja

MTI Sajtóadatbank, 2006. január 5. 09:39
Pártot alapítottak Svédországban a filmek, zenék és videojátékok engedély nélküli internetes letöltésének hívei a szeptemberben esedékes törvényhozási választások előtt.
"Indulunk az őszi általános választásokon" – közölte újságírókkal Rickard Falkvinge, a "kalózpárt" vezére. Január elsején megnyitott honlapján az új formáció jelezte, hogy választási kampánya kizárólag "a szellemi tulajdon eltörlésére" és az internetes fájlcserék büntethetőségének megszüntetésére összpontosul.

A kilencmilliós Svédországban becslések szerint körülbelül egymillióan élnek a fájlcserék kínálta lehetőségekkel. Hét hónappal ezelőtt a parlament, a Riksdag törvényt hozott az internetes kalózkodás e formája elleni harcról.

A honlapon január elsején megjelent toborzó felhívásra eddig már közel ötezren jelentkeztek, jóllehet a skandináv országban mindössze 1500 aláírás szükséges a választási részvételhez. Egy országos pártnak a szavazatok legalább négy százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy bekerüljön a 349 fős, egykamarás parlamentbe.