Nagy a tolongás az Üvegtigris 2 kalózmásolatáért

forrás Prim Online, 2006. január 6. 10:16
A január 19-én moziba kerülő, nagy sikernek ígérkező Üvegtigris 2. című film kalózmásolata megjelent az interneten, és eddig több mint 28 ezren próbálták letölteni a silány minőségű, lopott változatot. A 230 millió forintos költségvetéssel, állami támogatás nélkül készült magyar filmprodukciónak az illegális letöltők és filmkalózok hatalmas veszteségek okoznak.
Az Üvegtigris 2. másolata néhány nappal/héttel a film elkészülte után illetékteleneken keresztül kikerült az internetre, ahol eddig több mint 28 ezren próbálták letölteni a silány, az eredeti film minőségétől messze elmaradó, lopott változatot. Az Üvegtigris 2. esete is jól mutatja, hogy a filmkalózkodás nem Hollywood problémája, a magyar filmipar is szenved ettől a jelenségtől. Az Üvegtigris 2. 230 millió forintos költségvetéssel, állami támogatás nélkül készült, ezért a film alkotóit minden egyes elveszített mozinéző érzékenyen érinti. Az internetes letöltések elterjedése és a fájlcserélő rendszerek a magyar filmipar számára évente 5 milliárd  forint kárt okoznak. Becslések szerint a legnépszerűbb magyar fájlcserélő hálózatnak napi 50-60 ezer felhasználója van, minden 6. magyar fiatal töltött már le filmet/zenét fájlcserélő hálózatokról.

Az Üvegtigris első részének sikerült mindaz, ami nagyon kevés magyar filmnek; mindamellett, hogy több mint 150 ezren látták a mozikban és második a magyar filmek DVD-örökranglistáján, elkezdett „önálló” életet élni. Üvegtigris rajongói klubok alakultak, több egymás utáni évben rendeztek az ország különböző pontjain Üvegtigris-fesztivált és a "Tigrisből" származó mondatok közül több szállóigeként kering. Az Üvegtigris 2., amelyet a mozikban január 19-én mutatnak be,  hasonló sikerekre számíthat. .

Az Üvegtigris 2. alkotói (Rudolf Péter rendező , Pataki Ági és Kovács Gábor producerek)és a filmipar jogi képviselője az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) a hatóságokkal közösen mindent megtesznek azért, hogy a film további illegális letöltését megakadályozzák, illetve fényt derítsenek arra: hogyan kerülhetett nyilvánosságra a féltett-őrzött alkotás.  (www.uvegtigris.hu)