A Nokia rendezte szabadalmi vitáját a japán Kyocerával

MTI Sajtóadatbank, 2006. január 11. 09:01
A finn Nokia - keddi bejelentése szerint - rendezte szabadalmi vitáját a japán Kyocera Corporationnal, engedélyezve a japán cégnek, hogy néhány szabadalmát használja.
A megállapodás szerint a Kyocera jogdíjat fizet a világ vezető mobilgyártójának alapvető szabadalmaiért és néhány egyéb szabadalmáért is. Ellentételezésül a Nokia lehetőséget kap a Kyocera alapvető szabadalmainak és azon szabadalmainak használatára, amelyek a Nokia mobiltelefonokat érintik. Pénzügyi részleteket nem közöltek. A két cég számos szabadalmi vitát folyatott 2004 óta mobiltermékekkel kapcsolatban. A Kyocera félvezető csomagok és elektronikus részegységek egyik fő gyártója.

Egy amerikai szövetségi bíróság december végén a vezeték nélküli technológiákkal foglalkozó InterDigital Communications Corp. javára döntött egy 252 millió dolláros szabadalmi perben, amelyet a Nokia ellen indítottak. A fellebbviteli bíróság megerősítette annak a szabadalmi bíróságnak a döntését, amely júniusban született, ám a Nokia fellebbezése miatt nem lett jogerős. Az InterDigital közleménye szerint a bíróság 252 millió dollár jogdíj (royalty) megfizetésére kötelezte a finn mobiltelefon-gyártót.