Ingyenes AVG antivíris Linuxra

Genda Csongor Zoltán, 2006. január 11. 18:05
A cseh Grisoft biztonságspecialista nyilvánosságra hozta, hogy szakemberei kifejlesztették az AVG antivírus program linuxos változatát is, amelyet ingyenesen a felhasználók rendelkezésére bocsátanak.
Jelenleg több mint 30 millió számítógépre van feltelepítve a cég windows-os AVG Free Edition antivírusa, és a Linux-verzió megjelentetésével a Grisoft a legelső olyan kereskedelmi szolgáltató, amely térítésmentesen minőségi védelmet biztosít a linuxos magánfelhasználóknak. A biztonságspecialista képviselői elmondták még, hogy cégük rendszeresen frissítéseket tesz majd közzé az új szoftverhez, és újdonságnak számít, hogy grafikus felülettel is ellátták a programot.

"Számos felhasználó véli úgy tévesen, hogy a kártevők csakis Windows-környezetben fordulhatnak elő, azonban mihelyst népszerűbbé és elterjedtebbé válnak a Linux operációs rendszerek, nyomban elszaporodnak majd az ezt támadó vírusok is"- nyilatkozta Jürgen Jakobs, a Grisoft németországi üzletvezetője.

Marcus Birke, Red Hat-szóvivő a témához még hozzáfűzte, hogy habár csekély számban, de linuxra írott kártevők is léteznek, azonban mindenesetre ezen rendszereket sokkal nehezebb megfertőzni illetve feltörni, mint a Windows-alapú számítógépeket.