Meghosszabbítja együttműködését az IBM, a Toshiba és a Sony

Milkovits Gábor, 2006. január 13. 08:19
Az IBM, a Toshiba és a Sony bejelentette, hogy meghosszabbítja azt az ötéves együttműködést, amelynek keretében a PlayStation 3 játékkonzolban debütáló sokmagos Cell processzort kifejlesztették.
A további kooperációval kapcsolatban egyelőre csak annyit közöltek, hogy a három vállalat alapkutatásokat kíván együtt folytatni a 32 nanométeres és még kifinomultabb következő generációs csiptechnológiák területén. A mostani mércével forradalminak tekinthető Cell 90 és 65 nanométeres eljárással készülő processzormagokat tartalmaz, amelyeknél a következő generációsak még gyorsabbak, illetve még olcsóbban és egyszerűbben előállíthatók lesznek. A 234 millió tranzisztort tartalmazó, nyolcmagos Cell lapka 4 GHz feletti teljesítményre, illetve másodpercenként 256 milliárd művelet elvégzésére képes, 2,5 MB gyorsítótárral van ellátva, a külső memóriaalkalmazásokkal pedig 100 Gb/s-os sebességgel tud kommunikálni

A három társaság 2000-ben megkezdett együttműködése során eddig mintegy 400 millió dollárt költöttek a Cell processzorral kapcsolatos fejlesztésekre. Arról, hogy az elkövetkező időszakban mennyit szándékoznak befektetni, illetve milyen alkalmazásra szánt csipekről van szó, egyelőre nem közöltek információt.