Eu-biztos a kínai webcenzúráról

Genda Csongor Zoltán, 2006. január 13. 21:13
Viviane Rading, az Európai Unió információs társadalomért és a médiumokért felelős biztosa mostani pekingi látogatása során elmarasztaló hangon nyilatkozott a kínai kormány internetes cenzúrázáshoz való viszonyulásáról.
aAz EU-biztos az ázsiai országban Xu Guanhua kulturális és technikai miniszterrel, valamint Zhao Shi médiáért felelős miniszterhelyettesekkel folytatott tárgyalásokat, melynek végeredményeként aláírták Kínának az európai GÉANT nagysebességű kutatási hálózathoz való csatlakozására vonatkozó egyezményt. A megbeszélések során szóba került az ázsiai ország kormányának szigorú, emberi jogokat lábbal tipró internetcenzúrázása is, amelyről a helyi képviselők nem voltak hajlandóak vitát nyitni. "Egyszerűen nem szándékoznak erről a témáról beszélni, még csak nem is szégyellik magukat emiatt. Az internet cenzúrázását illetően az EU nem osztja Kína nézeteit, ugyanis a mi célunk elérni, hogy az egész világon mindenki szabadon hozzáférhessen a webes tartalmakhoz" - nyilatkozta Rading asszony.

A nyugati világ álláspontjával azonban szembehelyezkedik a kínai kormány, és gátat szabván a szabad információáramlásnak, különböző jogtalan intézkedéseket foganatosítottak annak érdekében, hogy állampolgáraikat "megóvják" a világhálón fellelhető káros híranyagoktól, "és ezt teljesen normálisnak tartják" - így az EU-biztos.