Be kíván törni a szórakoztató elektronikai piacra a Cisco

Milkovits Gábor, 2006. január 16. 20:37
A Cisco Systems, a világ legnagyobb internetes hálózati infrastruktúrákat gyártó vállalata a Financial Times-nak nyilatkozva bejelentette, hogy a cég szórakoztató elektronikai termékek gyártását és forgalmazását tervezi a jövőben.
Charles Giancarlo, a Cisco Linksys nevű, otthoni hálózati alkalmazásokért felelős részlegének fejlesztési igazgatója a Financial Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy a cég konkrétan telefonokat, zenelejátszó eszközöket, valamint házimozi rendszereket szeretne gyártani. Giancarlo szerint mivel ezek a készülékek a legújabb technológia segítségével egységes otthoni multimédia-hálózatba kapcsolhatók, kiválóan kiegészítik a Cisco jelenlegi profilját. Szerinte a jövő ezeké a hálózatoké, illetve az ezekre az interneten keresztül eljuttatott tartalmaké – ez utóbbi téren pedig a cég számít a Yahoo-val és a Google-al kialakított szoros együttműködésre. Mindezek alapján Giancarlo úgy véli, hogy a Cisco komoly előnyben lesz majd a piacon a hagyományos, kizárólag készülékeket gyártó szórakoztató elektronikai vállalatokkal szemben.

Az elektronikai vállalatok mind a szórakoztató, mind az informatikai területről egyre nagyobb lehetőséget látnak a kétféle alkalmazást összekötő otthoni multimédiás hálózatokban, így az új piacért elkeseredett verseny folyik. A Cisco most a specializáció helyett a szélesebb termékskála felé nyit. A főként routereiről ismert cég 2003-ban vásárolta meg a Linksys-t, és a részleg azóta évi 1 milliárd dollár értékben forgalmaz otthoni routereket, illetve internetes telefon-adaptereket.