Megalakult a Fővárosi Infopolitikai Testület

Kiss Ádám Zoltán, 2006. január 19. 19:19
A csütörtökön megalakult Fővárosi Infopolitikai Testület legfőbb célja és feladata az elektronikus szolgáltatások bővítése és a minőségük javítása, emellett a meglévő és folyamatosan fejlődő információs hálózatot összefogja, a pólusok működését összehangolja.
A programnak három fontos pillére van, az egyik a jövő, a másik az attraktív elektronikus szolgáltatási rendszer kiépítése, a harmadik, pedig a kutatás fejlesztése, az innováció, a tudásközpont megteremtése - jelentette ki Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter csütörtökön a Fővárosi Infopolitikai Testület alakuló ülésén, amelyen részt vett Demszky Gábor főpolgármester és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes is.

A főváros informatikai fejlesztésekre több mint 1 milliárd forintot fordít. Ez többek között az egészségügyi és szociális információs, valamint az e-learning rendszer kialakítását, a vagyongazdálkodási információs rendszer létrehozását és az e-ügyfélszolgálat továbbfejlesztését jelenti. Budapest középtávú fejlesztési programja, a Podmaniczky-terv is kiemelten foglalkozik az informatikai fejlesztésekkel - mondta el Demszky Gábor a csütörtöki tájékoztatón.

A főváros több mint öt éve indította információgazdálkodási programját, melynek legfőbb célja az intelligens hivatal, hatékony infrastruktúra kiépítése. A Budapest Portálon többek között elektronikusan intézhetőek egyes szociális jellegű kérelmek, a közműdíj-kompenzáció, különböző engedélyek beszerzése, de a látogatók tájékozódhatnak a közbeszerzésekről és a pályázati kiírásokról is. Mindezek mellett a budapestiek immár negyedik éve a budapest.hu-n keresztül is kitölthetik az iparűzési adóbevallásukhoz szükséges nyomtatványt.

A fővárosban egy év alatt 1,5 szeresére nőtt a lakossági internet-előfizetések száma, a vállalkozások több mint 90 százaléka rendelkezik interneteléréssel. Az itt összpontosuló tudásnak és a javuló háttérszolgáltatásoknak köszönhetően Budapest hatalmas fejlődési potenciállal rendelkezik még. Arra törekszünk, hogy az információs tér és a városi tér egymásra épülő fejlesztésével Budapest Európa meghatározó fővárosává váljon - közölte a főpolgármester.

Budapesten 18 helyen biztosított a hivatal által kihelyezett terminálokon keresztüli ingyenes internetelérés. Az IHM Közháló programjának köszönhetően valamennyi budapesti közoktatási intézmény széles sávon kapcsolódhat az internetre, a főváros pedig tavaly kiépítette azt az oktatási információs rendszert, amely 151 oktatási intézmény munkáját könnyíti meg - tette hozzá Demszky Gábor.

A főváros a minisztériummal együttműködve részt vesz az Információs Társadalom Operatív Program (ITOP) Közép-magyarországi Régiót érintő programjainak kidolgozásában is.