Megháromszorozódott az internetes zeneforgalom

Milkovits Gábor, 2006. január 19. 21:39
A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége által közzétett legfrissebb adatok szerint 2005-ben megháromszorozódott a digitális formátumú zenék netes forgalma, elérve az 1,1 millárd dolláros értéket.

A fenti bevételek mintegy 40%-át a mobiltelefonos csengőhangok és dallamok teszik ki, jól rávilágítva a mobilos multimédiás tartalmak piacában rejlő lehetőségekre. A fennmaradó 60% az internetről letöltött mp3 és egyéb tömörített digitális formátumú zeneszámokat jelenti, elsősorban az iPod és más hordozható lejátszók, illetve az ezekhez társuló online zeneáruházak sikeréből táplálkozva. Ezzel az eredménnyel a digitális szegmens a teljes zenepiac mintegy 6%-át teszi ki, miközben alig két évvel ezelőtt még a mérhető mennyiséget sem érte el. Ez azonban egyelőre nem sokat segít a teljes ágazaton: az összesített zeneeladások 2005 második félévében például 13,2 milliárd dollárra estek vissza az első hat hónapban mért 13,4 milliárdhoz viszonyítva.

A zeneipar jelenleg a szigor és a mézesmadzag eszközét egyaránt alkalmazni igyekszik az illegális zeneterjesztőkkel, illetve letöltőkkel szemben: miközben eddig közel a 20 ezer fájlmegosztó ellen indult bírósági eljárás, addig a legális internetes zeneáruházak száma két év alatt 50-ről 335-re nőtt. A RealNetworks Rhapsody, a Napster a Yahoo Music és mások által kínált fix havidíjas szolgáltatások előfizetői tábora eközben 1,5 millióról 2,8 millióra nőtt az említett időszakban. Szakértők szerint egyébként még az idei év során elindulhat egy a Kazaa és más P2P hálózat zeneforgalmának legalizálásához vezető folyamat azáltal, hogy a cégek a jogvédett tartalmakat kiszűrő és megjelölő alkalmazásokat telepítenek majd a fájlcserélő szoftverekre.