Nehéz év vár a távközlési szolgáltatókra világszerte

MTI Sajtóadatbank, 2006. január 20. 09:05
Újabb tekintélyes európai távközlési szolgáltató jelezte, hogy idei nyeresége elmaradhat a várttól: ezúttal a Belgacom vezetői közölték, hogy az EBITDA alakulására vonatkozó elemzői előrejelzések túl magasak. Ugyanakkor elemzők körében egyre általánosabb a nézet, hogy a France Telecom múlt heti, az ágazatban sokkot kiváltó profitfigyelmeztetése csak az első a sok közül, ami a közeljövőben várható Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában.
A Belgacom részvényeinek árfolyama két év óta a legalacsonyabb szintre esett csütörtökön, miután a válallat vezetői egy konferencián azt jelezték, hogy az elemzők által az idei évre várt EBITDA-ráta túl magas lehet. A társaság vezetékes üzletága gyengélkedik, kevesebb a megrendelés.

Éppen egy hete a France Télécom is hasonló bejelentéssel lepte meg a piacokat, ami aggodalmat váltott ki Európa-szerte: a cégnél az egyre élesebb piaci versenyre hivatkozva azt közölték, hogy az idén előbbre hoznak néhány későbbre tervezett új beruházást, és ez 1-2 százalékponttal csökkenti a társaság nyereségrátáját. Az árbevétel-növekedés a korábban előre jelzettnél kisebb, 2 százalék körüli lesz az idén, és lefelé módosították a tavalyi árbevétel bővülésének adatát is: 2-3 százalékra a korábban jósolt "közel 3 százalékról".

Az olasz Telecom Italiáról is olyan hírek terjedtek el brókerek és elemzők körében, hogy francia versenytársához hasonlóan hamarosan profitfigyelmeztetést fog kiadni, amit a cég cáfolt. Az elemzők arra alapozták véleményüket, hogy a tavalyi év harmadik negyedében romlott a vállalat mobil üzletágának jövedelmezősége, s emiatt valószínűleg lefelé kell módosítania idei profitvárakozását.

Az elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a vezetékes és mobilszolgáltatók Európa-szerte nagy kihívásokkal találják szembe magukat: a folyamatosan megújuló technológiával, az éles versennyel, a piacszabályozó hatóságok folyamatos árcsökkentésével.