Bezárták a Wikipedia.de-t

Kiss Ádám Zoltán, 2006. január 21. 20:53
Egy német bíróság a vliág legnagyobb online enciklopédiájának, a Wikipedia németországi oldalának bezárását rendelte el, miután egy elhunyt hacker családja beperelte az oldalt.
A Berlin-Charlottenburg-i közigazgatási terület bírája az életében Tron néven közismert hacker családjának keresetére zárta be az oldalt. A család szerint nem járultak hozzá, hogy a férfi teljes anyakönyvezett neve szerepeljen az online enciklopédiában. A Wikipedia szócikke szerint Tron többek között kifejlesztett egy működőképes telefonkártya-klónt, mellyel ingyenesen lehetett telefonálni a német hálózatban. Egy nyilvános telefon leszerelése közben lefüleleték, és 15 hónap börtönbüntetésre ítélték lopás miatt, majd ezt a büntetést felfüggesztették. Tron 1998-ban halt meg, máig nem tisztázott körülmények között.

A Wikipedia.de oldalaira látogatókat egy közlemény értesíti a bezárás okáról, ám a kérdéses szócikk megtekinthető a http://de.wikipedia.org/wiki/Tron_%28Hacker%29 címen, illetve egy angol nyelvű változat a http://en.wikipedia.org/wiki/Tron_%28hacker%29 címen.