Három évre ítélték az iráni bloggert

Genda Csongor Zoltán, 2006. január 23. 23:34
Egy Iránban élő újságírót három év szabadságvesztésre ítélt a bíróság, mert az saját blogjában (Iran Azad) a tavalyi választások bojkottálására irányuló felhívást tett közzé.
Végül azonban megváltoztatta döntését a bíróság, vagyis öt év felfüggesztett börtönbüntetést róttak ki a rendszer ellenségére. A Riporter határok nélkül elnevezésű szervezet szerint ezt a módszert alkalmazzák a hatóságok leginkább a szólásszabadság jogával élő újságírók elhallgattatására. Ahmad Reza Shirit tavaly vették őrizetbe ez ügyben, amikor is egy év felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották őt, a "szabad Irán" blogját bezárták, illetve személyi számítógépét is elkobozták. A vétkes zsurnaliszta azonban szembeszállván a törvény szigorával, új blogot indított.

A Riporter határok nélkülnek Shiri azt nyilatkozta, hogy az új per összefüggésbe hozható a korábbival, és többek között azért hurcolták meg őt ismételten, mert különböző külföldi rádióadóknak is interjúkat adott. Franciaországi emberjogászok szerint ez az ügy egyrészt azt igazolja, hogy az iráni hatóságok a legmesszebbmenőkig elmennek, hogy megfélemlítsék az általuk nem kedvelt újságírókat, másrészt pedig azt bizonyítja, hogy a blogoknak Iránban jelentős szerepük van a politikai tudat formálásában.