Cenzúrázott kínai Google-kereső

Genda Csongor Zoltán, 2006. január 25. 20:59
A Google beindította a google.cn címen elérhető keresőszolgáltatását Kína lakosai számára is.
Eddig az ázsiai ország állampolgárai csak elvétve tudták lehívni a Google oldalát, mert minden valószínűség szerint a helyi hatóságok blokkolták azt, így az amerikai cég kénytelen-kelletlen fejet hajtott a kínai kormány előtt, és eleget tett azok cenzúraköveteléseinek.

"A google.cn beindítása érdekében a szigorú szabályoknak megfelelően megszűrjük a kereséseket" - nyilatkozta a cég egyik szóvivője. A kompromisszumot azonban számos emberi jogász megalázónak tartja, és éles kritikával illetik ezért a keresőszolgáltatót.

A Riporter Határok Nélkül nevű szervezet is mélyen elítélte ezt a lépést, és szerintük ez a nap a kínai vélemény- és szólásszabadság fekete napjaként jegyezhető fel. Ezentúl ugyan a 110 millió kínai internetező zökkenőmentesen lehívhatja a keresőt, azonban csakis a kormány által engedélyezett tartalmakat tekinthetnek meg, amelyeknek semmi közük sincs a demokráciához, emberi jogokhoz és a szabadsághoz. A Google mentségére felhozta, hogy eddig szinte elérhetetlen volt keresőjük a kínai polgárok számára, mostantól kezdve azonban habár cenzúrázva is, de problémamentesen igénybe vehetik szolgáltatásukat az ország lakosai.