Informatikai együttműködési megállapodás a magyar-horvát közös kormányülésen

forrás Prim Online, 2006. január 26. 16:21
2006. január 26-án Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter tárcaközi együttműködési megállapodást írt alá horvát partnereivel a magyar-horvát közös kormányülés keretében.
A megállapodást horvát részről Dragan Primorac informatikáért felelős tudományos, oktatási és sportminiszter valamint Bozidar Kalmeta a hírközlésért felelős tengerügyi, idegenforgalmi, közlekedési és fejlesztési miniszter írta alá.

A megkötött informatikai együttműködés 3 fő területre terjed ki: a kétoldalú IT kapcsolatok továbbfejlesztésére, a nemzeti kisebbségek információs társadalomba való integrálásának elősegítésére, valamint az üzleti kapcsolatok élénkítésére a két ország között.

A tárcaközi együttműködési megállapodás a nemzeti kisebbségek információs társadalmának fejlesztését célzó regionális programok elmélyítését és kiszélesítését, a határmenti IT projektek kidolgozását és megvalósítását irányozza elő. A megállapodás a kétoldalú kapcsolatok kereteként több területen is elősegítheti a konkrét együttműködések kialakítását. Így lökést adhat a szorosabb infokommunikációs ágazati együttműködés kialakításának és a technológiai stratégiák összehangolásának az EU i2010 kezdeményezése alapján. A magyar akadémiai hálózat Pécs-Eszék közötti száloptikai összeköttetése révén pedig tovább fejlődhetnek a két ország közötti gazdasági, kulturális, oktatási kapcsolatok, és fontos szerepet játszhat a horvátországi magyar kisebbség és a magyarországi horvát kisebbség anyanyelvének, kultúrájának megőrzésében is.

A kétoldalú kormányzati kapcsolatok fejlesztése mellett kiemelt prioritás az info-kommunikációs üzleti kapcsolatok fejlesztése is. Jelentős érdeklődés tapasztalható a távközlési piacokon való alternatív szolgáltatói megjelenésre, valamint az informatika kis- és középvállalkozások üzleti együttműködésére.