Húszmillióan töltötték le a Firefox 1.5-öst

Genda Csongor Zoltán, 2006. január 26. 20:05
A Mozilla alapítvány bejelentette, hogy legújabb Firefox 1.5-ös böngészőjüket eddig több mint 20 millióan töltötték le honlapjukról.
A november 29-én megjelent verzió tehát a jelek szerint beváltja a hozzá fűzött nagy reményeket, vagyis megvalósulni látszik Asa Dotzler vezető fejlesztő korábbi optimista kijelentése, miszerint bíznak abban, hogy az új böngésző még sikeresebb lesz, mint a 2004-ben kiadott Firefox 1.0, amely még első születésnapja előtt meghaladta a 100 milliós letöltési határt.

A nemrég a francia Xihi elemzőcég által közzétett felmérés szerint Európában minden ötödik személy Firefoxszal csatlakozik a világhálóra, vagyis az öreg kontinens internetezőinek 20%-a a Mozilla alternatív böngészőjét használja. A tanulmányból kiderül még, hogy a nyílt forráskódú böngészőnek Finnországban van a legnagyobb sikere, ahol is 38%-os piaci részesedéssel bír.

Christopher Bird a Mozilla termékekért felelős alelnöke viszont kijelentette, hogy a Xihi elemzőtársaság adatait némi fenntartással fogadják, mert azok felmérésüket egy vasárnapi napon végezték, amikor nem üzemelnek az irodai számítógépek, azonban elmondta, hogy annak kimondhatatlanul örülnek, hogy sikerült ilyen rövid idő alatt átlépniük a húszmilliós letöltési határt.

Az 1.5-ös verzió felhasználói számára ezentúl kéthavonta frissítéseket bocsát majd ki a Mozilla alapítvány, még biztonságosabbá téve az internetezést.