Az év informatikai tankönyve

forrás Prim Online, 2006. január 29. 11:37
Algoritmusok Pascal nyelven - Az alapoktól az emelt szintű érettségiig címmel megjelent Dusza Árpád könyve, amely 2005-ben elnyerte az Informatika - Számítástechnika Tanárok Egyesülete (ISZE) által alapított "Az év informatika tankönyve" díjat.
A szerző előző, "Turbo Pascal 6.0 az alapoktól" című könyvében a programnyelv lehetőségeit mutatta be példaprogramok segítségével. Most megjelent könyvében az elemi algoritmusokon, az egyszerű adatszerkezeteken van a hangsúly. A könyv - amely más programozási nyelvet tanulók, tanítók számára is hasznos lehet - tartalmazza mindazt, amit az érettségin tudni kell. Rövid programokkal, magyarázatokkal tisztázza a fogalmakat, programozási fogásokat, alkalmazásokat mutat be.

"Harmincnégy éve tanítom a számítástechnikát a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban. Ezt a könyvet azoknak a középiskolásoknak írtam, akik emelt szinten szeretnének érettségizni informatikából, vagy csak érdeklődnek a téma iránt. Továbbá azoknak az egyetemistáknak, főiskolásoknak, akik a középiskolában nem tanultak programozást, és most készülnek a zárthelyire. És azoknak a tanároknak is segítség lehet ez a könyv, akik szeretnék megmutatni tanítványaiknak, hogy programozni is lehet a számítógépet" - írja a szerző.

A könyv használatához a http://progtan.hu címen kaphatunk segítséget, ahol feladatokat, algoritmusokat, programokat is találhatunk. Az érettségi feladatok megoldását Pascal, valamint C és Visual Basic nyelven is közzé kívánja tenni a szerző.