VOSZ, IHM: program a kkv-k számítógépes ellátásának javítására

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 1. 09:26
A VOSZ és a Informatikai Hírközlési Minisztérium (IHM) munkacsoportot állít fel egy olyan program kidolgozására, amely révén kis- és középvállalkozások kedvezményesen juthatnának számítógéphez - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter kedden, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kibővített elnökségi ülésén.
Kovács Kálmán elmondta, hogy a kis- és középvállalkozások számítógépes ellátottságán segítő programban indításként 10 ezer számítógép kedvezményes beszerzésére teremtenének lehetőséget.

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke azt szorgalmazta, hogy a szövetség és a minisztérium komplex programra kössön megállapodást, amelybe beépítenék a vállalkozók informatikai képzését is.

Demján Sándor hangsúlyozta, hogy a pályázaton való részvételt minden kis- és középvállalkozás számára lehetővé kell tenni és lebonyolításában a kamarai és a VOSZ-irodákra lehetne építeni.

Kovács Kálmán a VOSZ kibővített elnökségi ülésén elmondta, hogy a magyarországi vállalkozásoknak egyre inkább nemzetközi versenyben kell helyt állniuk, és ebben fontos tényező az informatikai ellátottság.

A miniszter rámutatott: egyetértés van abban, hogy a közterheket csökkenteni kell Magyarországon, de az erre vonatkozó elgondolásoknál különbséget kell tenni a lakosság és vállalkozások között. Szerinte a közterhek csökkentésének nagyobb arányban kellene érvényesülnie a vállalkozásoknál. Utalt arra is, hogy az államigazgatás, az egészségügy reformját meg kell oldani, és a modernizálásban az informatika elterjesztése fontos szerepet játszik.

A miniszter a kormányzati struktúra ésszerűsítése kapcsán úgy vélekedett, szükség lenne egy infrastrukturális minisztériumra, hogy összehangoltan valósuljanak meg az állam által megrendelt infrastrukturális fejlesztések.

A VOSZ kibővített elnökségi ülésén elhangzott, hogy a szövetség felmérése szerint a magyarországi vállalkozások 43 százaléka nem rendelkezik számítógéppel, miközben a hatóságok elvárják az internetes ügyintézést, illetve számítógép nélkül egyre inkább életképtelenné válik egy vállalkozás. A VOSZ szerint a tartalmi szolgáltatásra is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, és a képzések révén a vállalkozásokat meg kell tanítani az internet munkában való használatára.

A VOSZ kibővített elnökségi ülésén egyhangú szavazással 2006. február 1-jei hatállyal Dávid Ferencet a szövetség főtitkárának választották, aki a nyugdíjba vonuló Károlyi Miklóst váltja a poszton.