Beperelték az Apple-t az iPod okozta halláskárosodás miatt

Milkovits Gábor, 2006. február 2. 21:41
Egy louisiana-i férfi keresetet nyújtott be az Apple ellen azzal vádolva a céget, hogy nem tett megfelelő lépéseket az iPod hordozható zenelejátszók okozta halláskárosodás megelőzésére.
A beadványban John Kiel Patterson azt állítja, hogy az iPod akár 115 decibeles erősségű hangokat is tud produkálni, ezek pedig már akár napi 30 másodperces hallgatás után is maradandó hallássérülést okozhatnak. Az összes felhasználó nevében beadott kereset az egyszerű kártérítésen felül nyereségrészesedést is követel az Apple-től azoknak, akiknek bizonyítottan az iPod használata közben károsodott a hallásuk. Emellett azt is szeretné elérni, hogy a bíróság kötelezze a gyártót a kimeneti hangerő 100 decibelben történő maximálására, illetve külső zajokat kiszűrő (és ezáltal halkabb üzemmódban is jól hallható) fülhallgatók forgalmazására. A bírósági eljárást röviddel azután kezdeményezték, hogy a sajtóban több olyan cikk is napvilágot látott, amely a hordozható digitális zenelejátszók által okozott halláskárosodással foglalkozik.

Az Apple a lejátszókhoz mellékelt brosúrában figyelmezteti a felhasználókat a túl hangos zenehallgatás veszélyeire, csak a kereset szerint éppen az nem derül ki belőle, hogy mi számít túl hangosnak. A céget egyébként Franciaországban még 2002-ben kötelezték a 100 decibeles limit alkalmazására, más piacokon azonban ez nem történt meg.