Kovács Kálmán: négyszázmillió forintos informatikai fejlesztés indul két Bács-Kiskun megyei városban

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 3. 09:14
A modern közigazgatás és a lakosság szélessávú internethasználatának kiépítéséhez kétszáz-kétszázmillió forintos európai uniós támogatást nyert Jánoshalma és Kalocsa - közölte Kovács Kálmán informatikai miniszter csütörtökön Kiskunfélegyházán tartott sajtótájékoztatóján.
A két pályázat eredményeként Bács-Kiskun megye további két városában indul el a modernizáció a közigazgatásban és nagyon gyorsan elindul a szélessávú internethasználat a lakosság körében - mondta az informatikai tárca vezetője.

A miniszter tájékoztatása szerint a hálózaton keresztül, kevesebb mint ötezer forintért biztosítható mindenki számára szélessávú, gyors internet, minden korlátozások nélkül.

"Azt gondolom, hogy ez már egy igazi versenyképes ár lesz és ez lehetőséget ad arra, hogy a vállalkozások és a magánemberek már itt is nagy számban rácsatlakozzanak a világhálóra" - fűzte hozzá.

Kovács Kálmán bejelentette: támogatja a minisztérium, hogy Kiskunfélegyházán Teller Ede nevével fémjelzett informatikai főiskola jöjjön létre. A tanintézmény indulását a régió további fejlődése szempontjából is fontosnak nevezte.

"Hiszen ma a modern innováció alapja az informatikai tudás és az informatikai eszközök használata" - tette hozzá.

A miniszter beszámolt arról, hogy a város polgármesterével, Ficsor Józseffel folytatott tárgyalása meggyőzte arról, hogy a megfelelő háttér már rendelkezésre áll ahhoz Kiskunfélegyházán, hogy egy főiskola, részben üzleti alapon létrejöjjön.

Az MTI kérdésére válaszolva a miniszter elmondta: Jánoshalmán és Kalocsán a szélessávú hálózat fejlesztése úgy fog megvalósulni, hogy a beruházó és az önkormányzat, az uniós pályázatnak megfelelően egy közös társaságot hoz létre, és az üzemeltetetést a cég végzi.