Elmaradt a Káma-szútra - Nyert az informatikai kultúra

forrás Prim Online, 2006. február 7. 19:43
A média felhívásainak köszönhetően elmaradt a Káma-szútra vírus pusztítása. Február első napjaiban tömegesen frissítették antivírus rendszerüket a felhasználók.
A Káma-szútra vírus február 3-án bekövetkezett aktiválódására több televíziós csatorna, rádióadó, napilap, illetve portál figyelmeztette a magyarországi számítógép-felhasználókat. A kiemelt figyelem annak volt köszönhető, hogy a Káma-szútra a jelenleg elterjedt férgektől eltérően adatvesztést okoz a megfertőzött számítógépeken, így a felhasználók dokumentumai helyreállíthatatlanul elveszhetnek.

Csiszér Béla vírusszakértő, a NOD32 antivírus rendszert forgalmazó Sicontact Kft. ügyvezetője az eset kapcsán fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a napjainkban elterjedt férgeknek nem a pusztítás, hanem az üzleti haszonszerzés a célja.

„A mai kórokozók között már alig találunk hagyományos értelemben vett vírusokat. Így a február elején legelterjedtebbnek számító Zafi, illetve Bagle típusú férgek például –  egy hátsó kaput nyitva – kéretlen reklámlevelek továbbítására használhatják a zombivá változtatott rendszereket.” – nyilatkozta a szakember, aki szerint mialatt a kéretlen reklámlevelek továbbítása bevételt jelent a férgek készítőinek, a felhasználók számítógépét ez a folyamat csak lelassítja, adatvesztés nem következik be.

Ezzel ellentétben a Káma-szútrához hasonló hagyományos vírusok célja a rombolás: a megfertőzött számítógépeken általában sérülnek, vagy adott esetben helyreállíthatatlanul elvesznek a felhasználók adatai. Így a magyarországi ingyenes levelező rendszerekbe még ma is több ezres számban érkező Káma-szútra vírus által jelentett fenyegetést nem lehetett túlhangsúlyozni.

Csiszér Béla kiemelte, hogy a média kommunikációjának köszönhetően több mint 10 ezer internetező töltötte le az ingyenes eltávolító programot a www.nod32.hu weboldalról, és meglévő antivírus rendszerüket is tömegesen frissítették a felhasználók.

„Azonban az elmaradt károkon túlmutatva is nyertünk azzal, hogy a kiemelt figyelemfelhívásnak köszönhetően a magyar számítógép-felhasználók figyelme az antivírus rendszerek felé fordult. Ez ugyanis nem pusztán a szoftverek gyártói és forgalmazói számára jelent hasznot, de hozzájárul ahhoz is, hogy Magyarországon kialakuljon a megfelelő informatikai kultúra. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ha valaki ma nem használ frissített antivírus rendszert, akkor számítógépét nagyon nagy valószínűséggel kéretlen reklámlevelek küldésére fogják felhasználni a hackerek. Ez pedig nem csak neki jelent bosszúságot, hanem mindannyiunk számára.” A szakember szerint egyedül a tudatos számítógép-használat – így például a tűzfalak és antivírus rendszerek használata – állíthatja meg a kéretlen reklámlevelek áradatát.