Helyesírási gyorssegély az interneten

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 10. 11:45
Még 96 évesen is a gépe előtt ül és helyesírási kérdésekre válaszol az interneten a francia Orthonet elindítója, Charles Müller. Az Orthonethez hasonló nyelvhelyességi internetes szolgáltatás Magyarországon is elérhető, ám a látogatók száma egyelőre jócskán elmarad a francia érdeklődőkétől.
Charles Müller a németországi francia nagykövetség kulturális munkatársaként lett figyelmes arra, hogy a francia nyelvtan gyakran honfitársainak is sok nehézséget okoz. A probléma orvoslására az internet francia elődjén, a Minitel hálózatán elindította az Orthotelt, majd a világhálón az Orthonetet. 1998 óta a látogatók száma megtízszereződött, 2005-ben 3,2 millióan fordultak tanácsért az Orthonethez.

Müller ma 96 éves, mégis minden nap leül a gépe elé, hogy azonnal válaszoljon az interneten beérkező helyesírási kérdésekre. Nincs azonban egyedül, négy kollégája segíti munkájában. Az Orthonethez hasonló nyelvészeti forródrót, illetve internetes szolgáltatás Magyarországon is igénybe vehető. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományos Intézetének portálján (www.nytud.hu) a tanacs kukac nytud.hu email-címre küldött kérdésére még aznap választ kap az érdeklődő. Az ügyeletet 10-től 14 óráig látja el az intézet egyik szakembere.

Ezenkívül egy másik honlapon, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda oldalán (www.e-nyelv.hu) egy gyors regisztráció után már fél órán belül helyesírási gyorssegélyben részesítik a nyelvileg bizonytalanokat.

Eőry Vilma, a Nyelvtudományi Intézet főmunkatársa az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon még inkább telefonon érdeklődnek az emberek, a tanacs kukac nytud.hu címre naponta átlagosan két email érkezik, ami évente csak néhány száz üzenetet jelent. A szám egyelőre jócskán elmarad a francia e-mail-dömpingtől, igaz, a www.orthonet.fr oldalra nemcsak Franciaországból, hanem Belgiumból, Svájcból, Kanadából is kattintanak, nem is beszélve a franciául beszélők millióiról.