Francia kiadók a Google E-könyvtára ellen

Genda Csongor Zoltán, 2006. február 10. 19:01
Az eddig sokat vitatott Google könyvtárprogramja ismét támadások kereszttűzébe került. Jelenleg a franciaországi könyvkiadók neheztelnek a kereső-óriásra, amiért az beszkenneli a Michigan egyetem könyvtárában fellelhető francia műveket.
Az amerikai konszern eddig már több száz francia alkotást digitalizált, amely által szerzői jogsértést követtek el - hangoztatták az SNE kiadók szövetségének képviselői. "Nem nézhetjük tovább tétlenül, ahogyan a Google félmillió kötetet szkennel be hazánk irodalmi terméseiből" - nyilatkozta Serge Eyrolles, az SNE elnöke, aki elmondta még, hogy szükség esetén készek akár bírósághoz is fordulni ez ügyben.

A kiadók szerint a Google-el csakis egy módon lehet szembeszállni, mégpedig egy európai online könyvtár létrehozásával, amely gondolat már rég megfogalmazódott az öreg kontinens nemzeteiben, és egy korábbi bejelentés szerint talán virtuális testet is fog majd ölteni a Quaero kereső formájában, amelynek legfőbb célja biztosítani az európai polgárok számára a saját kulturális és szellemi örökségükhöz való hozzáférést.