A Google kézírás-keresőt fejleszt

Genda Csongor Zoltán, 2006. február 11. 16:47
A Google ismét nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis anyagilag támogat egy a dublini egyetemen folyó kutatást, amelynek célja kifejleszteni a kéziratok között való keresésre alkalmas szoftvert.
A tudósok ennek kifejlesztése érdekében az arc- és tárgyfelismerő technikát alkalmazzák, amelyen némi változtatásokat eszközöltek, hogy alkalmassá váljon az a manuszkriptek szavainak és betűinek felismerésére - adta hírül a The Register szaklap.

A Google ezen projektje része a vállalat azon nagyratörő terveinek, miszerint valamikor a jövőben minden rendelkezésre álló információt elérhetővé és átláthatóvá tesznek majd. Dr. Noel O'Connor, a kutatás egyik vezető szakembere elmondta, hogy a kézírás-felismerés területén eleddig kivételes eredményeket értek el, és ezen megoldás segítségével sikerült például megtalálniuk Washington több száz oldalas naplójában az összes "battle" kifejezést tartalmazó bejegyzést.

A kutatók egyike elmondta, hogy a Google hozzávetőlegesen egy évre elegendő támogatással járult hozzá a projekthez, amely technikát a munkálatok sikeres befejezése esetén beépítené az amerikai konszern saját keresőrendszerébe, hogy annak segítségével kutathassanak majd a felhasználók e-könyvtárának adatbázisában.