Kovács Kálmán a digitális műsorszórásra történő áttérésről szóló törvényjavaslatról

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 13. 08:42
Az ország 50 évre szóló lehetőséget kockáztat, ha a digitális műsorszórásra történő áttérésről nem születik törvény a parlament hétfői ülésén - közölte az informatikai és hírközlési miniszter Nagykanizsán tartott szombati sajtótájékoztatóján.
Kovács Kálmán megerősítette a korábbi információt, miszerint az ENSZ távközlési szervezete, az ITU a nyár folyamán 50 évre szólóan dönt arról, hogy egy-egy ország mennyi és milyen sávban kap digitális műsorszórási, s  ezzel együtt multimédiás felhasználási lehetőséget. Ennek alapvető függvénye a "fogadásra kész jogszabály" megléte.

Az idevágó törvényjavaslat hétfői elfogadása lényegében egy dolgon múlik: a Fidesz továbbra is kitart-e amellett, hogy a multiplexen lévő tartalom megállapítása minősüljön kétharmados döntésnek. Ugyanis e javaslatuk alapján az ORTT akár még az internet- és a mobiltelefon-szolgáltatás tartalmát is ellenőrizhetné, ami jogi szempontból is képtelenség, hiszen amolyan "média- és hálórendőrség" szerepet legalizálna - mondta Kovács Kálmán.

Hozzátette: befogadása esetén ez a javaslat a kiegyensúlyozott tájékoztatás és az információhoz való szabad hozzájutás alapvető jogát sértené.

A miniszter, aki egyben a zalai 2. számú választókerület SZDSZ-es képviselőjelöltje közölte: mivel az eredeti törvényjavaslatot a többi parlamenti párt támogatja, a hétfői ülés előtt "még egy utolsó egyeztetést" kísérelnek meg a legnagyobb ellenzéki párttal.

Szólt az internetes fájlcserék, letöltések jogi szabályozásának sürgető módosításáról is. Kifejtette: szintén "a jövőt, s főként a fiatalokat érintő kérdés ez". Pártja álláspontja, hogy egy korszerűbb jogszabállyal lehetővé kell tenni, hogy  "a szerzők maguk rendelkezzenek alkotásaik jogaival, azok megosztásával és műveik letölthetőségével".

Ez ügyben a jövő hétre találkozót kezdeményeztek az iparág, a felhasználók és a szerzői jogi szervezetek képviselőivel – tette hozzá Kovács Kálmán.