Győr Kelet-Közép-Európa eddigi egyetlen digitális városa

forrás Prim Online, 2006. február 16. 11:42
A Digitális Közösségek Kezdeményezés (Digital Communities Initiative) tagjai által újonnan kifejlesztett Land Management Starter Kit segítségével az önkormányzatok kiterjeszthetik az alkalmazottaik hozzáférését a területfelhasználást és közösségfejlesztő tevékenységeket érintő alapvető információkhoz, alkalmazásokhoz és folyamatokhoz.
A kezdőcsomag olyan szoftveres alkalmazásokat, "egyszerűsített" mobil számítógépeket és vezeték nélküli hálózati eszközöket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy terepen is hozzáférjenek az irodáikból elérhető információkhoz. Az építésvezető például úgy növelheti a termelékenységet egy kézi számítógép segítségével, hogy azt a vezeték nélküli, egész várost lefedő, ún. mesh-network hálózaton keresztül az önkormányzat számítógépéhez csatlakoztatva kiadja és feldolgozza az engedélyeket, és számos egyéb ügyet is elintézhet ott helyben, ezzel időt és pénzt takarítva meg, valamint egyben válaszadási képessége is megnövekszik a helyi lakosok felé.

A Land Management Starter Kit a Digitális Közösségek Kezdeményezés első terméke. A program olyan világvezető vállalatok technológiáit és szolgáltatásait ötvözi, mint az Accela, Cisco Systems, Intermec, Intel Corporation és a Panasonic.

A Land Management Starter Kit-et 20-50 felhasználóra optimalizálták. Ez az induló csomag többek között Accela Automation (Land Management modul) és Accela Wireless szoftvert; Panasonic Toughbook laptopot és tábla PC-ket, vagy Intermec vezeték nélküli PDA-t; Intermec nyomtatókat; valamint Cisco Systems szabadban használható vezeték nélküli megoldásokat tartalmaz. A kezdő csomag elérhetőségéről a www.govtech.net/dcstarterkit oldalon található bővebb információ.

Kelet-Közép-Európában Győr vált elsőként a digitális közösség tagjává. A kezdeményezésnek köszönhetően a város jelentős részét lefedő vezeték nélküli hálózat jön majd létre, amely segíti a rendőrség bűnmegelőző munkáját, a tömegközlekedés és a közművek irányítását, az önkormányzat kapcsolattartását a polgárokkal. Maguk az önkormányzati intézmények munkatársai is azonnal elérhetik a számukra szükséges adatokat, információkat. Az Intel nem csak tanácsadással és eszközök átadásával, hanem financiális hozzájárulással is segítette a projektet.