IP technológiával optimalizáló Cisco-megoldás

forrás Prim Online, 2006. február 18. 12:26
A Cisco Systems bejelentette, hogy már kapható a rádió-hozzáférésű hálózatokat (RAN, Radio Access Network) IP technológiával optimalizáló megoldása. Az átfogó, gyártó-független megoldás IP-átvitellel növeli a hálózat hatékonyságát, csökkenti a költségeket, és lendületet ad az új mobilszolgáltatások bevezetésének.
A mobilszolgáltatók – miközben egyre több szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek – minden eddiginél élesebb versenyt folytatnak a költségek kordában tartásáért. A Cisco IP alapú RAN-optimalizáló megoldásával a szolgáltatók akár a felére* csökkenthetik gerinchálózati forgalmukat a GSM- és UMTS-hálózatokon. Ennek eredményeként csökkennek a gerinchálózati költségek és nagyobb kapacitás áll rendelkezésre az új szolgáltatások bevezetéséhez.

A megoldás a mobilszolgáltatók négy alapvető igényét elégíti ki. Egyrészt csökkenti a GSM- és UMTS-hálózatok üzemeltetési kiadásait, mert a gerinchálózati költségek mérséklése érdekében IP-t használ a vegyes generációs cellaforgalom optimalizálásához és összevonásához. Másodszor, hatékonyan támogatja a 2G (GPRS, EDGE) és 3G (UMTS, HSDPA) alapú hangátviteli és szélessávú adatátviteli szolgáltatásokat, anélkül, hogy további T1/E1 vonalakra lenne szükség. Harmadszor, nagy kapacitású és alacsony költségű átviteli alternatívákat tesz lehetővé. Ilyen a Metro Ethernet, a WiMAX és a DSL, amelyek ideálisak a komoly sávszélességet igénylő csomagkapcsolt forgalomhoz, például a HSDPA-hoz. Végül, a mobilszolgáltatók új bevételi forrásokat teremthetnek a segítségével, mert IP alapon számos új szolgáltatást nyújthatnak, például video-műsorszolgáltatást és IP-telefóniát, és így a bázisállomások az IP-technológia „előretolt helyőrségévé” válnak.

A Cisco IP RAN optimalizációs megoldásának megjelenésével egyidejűleg Spanyolország vezető mobilszolgáltatója, a Telefónica Móviles Espana bejelentette, hogy GSM és UMTS hálózatán elindítja a megoldás alkalmazását, amelytől jelentős költségmegtakarításokat várnak.

A Cisco megoldásának technikai megvalósítása

A Cisco IP alapú RAN-optimalizálási megoldása a bázisállomáson optimalizálja a GSM- és az UMTS-forgalmat, és végponttól végpontig terjedő IP-szolgáltatást tesz lehetővé. A megoldás kulcseleme a Cisco MWR 1941-DC-A mobil vezeték nélküli hozzáférési útválasztó. Tipikus alkalmazásában a Cisco MWR 1941 a bázisállomáson optimalizálja és összevonja a GSM- és UTMS-forgalmat, ezzel csökkentve a szolgáltató függését a bérelt T1/E1 vonalaktól.

Az útválasztók a jobb méretezhetőség és a hálózat rugalmasságának növelése érdekében támogatják a hagyományos keskenysávú (T1/E1) és a nagysebességű IP szélessávú (xDSL, WiMAX, Metro Ethernet) RAN-gerinchálózatokat. A bázisállomáson rendelkezésre álló IP-útválasztóval a szolgáltatók új szolgáltatásokat - IP-s megfigyelő kamerákat, IP-telefóniát, WiFi- és WiMAX-hozzáférést, internetelérést és helyfüggő szolgáltatásokat - vezethetnek be.

A Cisco ONS 15454 MSPP (Multiservice Provisioning Platform) méretrugalmas aggregálási és optimalizálási szolgáltatásokat nyújt a gerinchálózati forgalomhoz a bázisállomás-vezérlő/rádióhálózat-vezérlő (BSC/RNC) telepítési helyén. Az ONS platform több cella mobil vezeték nélküli útválasztóját képes összekapcsolni egy BSC/RNC-vel. Ez képessé teszi a mobilszolgáltatót arra, hogy Abis- és Iub-kapcsolatok százait vonja össze egy szolgáltatói szintű platformon. A Cisco ONS 15454 MSPP a TDM- és IP-funkciók széles körét támogatja, és ezzel feleslegessé teszi a dedikált TDM-átkapcsoló és ATM platformokat a BSC/RNC telepítési helyén.