Kovács Kálmán: önmagában nem elegendő az internet-hozzáférés biztosítása

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 20. 08:52
A nyugati országrészben lényegesen magasabb az internet használata, pedig Kelet-Magyarországon az internet-hozzáférési lehetőség jóval nagyobb; ez azt jelenti, hogy önmagában nem elegendő ennek biztosítása - közölte az informatikai és hírközlési miniszter pénteken Miskolcon.
Az adatokat tekintve az internetezési lehetőség épp az esélyteremtés miatt jóval nagyobb a keleti régióban, ezzel "azt feltételeznénk", hogy az alkalmazása is hasonló, pedig a nyugati országrészben magasabb a felhasználói arány – mondta sajtótájékoztatón Kovács Kálmán. Hozzátette: meg kell ismernie az embereknek, hogy "miért jó ennek a használata", és ha ez megtörtént, hirtelen fölzárkózik a térség is.

Az egyik legfontosabb cél, hogy idén legalább 10-15 százalékkal csökkenjenek a mobil, illetve az internetezési tarifák, ugyanis a hazai jövedelmekhez képest ezek az árak még mindig magasak - mondta.

A másik program szerint el kell érni, hogy tíz éven belül minden magyar háztartásban legyen internet, "a rácsatlakozási lehetőség legyen olyan természetes, mint a gázszolgáltatás az utcában" – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a Közháló-program segítségével egyre több közösségben ismerkedhetnek meg a számítástechnikával és a világhálóval, így például könyvtárakban, nyugdíjas otthonokban és művelődési házakban terveznek újabb e-Magyarország pontokat.

A tervek szerint a komputerek segítségével 2010-re teljesen "száműzik" a papírt a hivatalokból, "ez olyan nagy változást fog hozni, ami valóban megteremti egy olcsóbb, hatékonyabb államnak a működési feltételeit" - mondta a szaktárca vezetője.