Internetes tartalomszolgáltatók választási kódexe

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 20. 09:15
A tartalomszolgáltatók egyesülete választási kódexet fogadott el; az Országos Választási Iroda (OVI) szerint egyre több területen derül ki jogi szabályozatlanság, az előző országgyűlési választásokon problémát okoztak a kéretlen e-mailek, sms-ek, telefonhívások, a technikai fejlődést jobban követő szabályozással azonban sikeresebben bonyolítható le az idei választás.
A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének választási kódexe szerint a legfontosabb a kampány időszakában "az elfogulatlanság, a körültekintő tájékoztatás és az, hogy a felhasználóknak lehetősége legyen a versengő programok, szervezetek vagy személyek megismerésére" - tartalmazza az OVI írásos tájékoztatója.

A kampánycsend betartása érdekében a tartalomszolgáltatók vállalják, hogy ebben az időszakban nem jelenítenek meg olyan új, szerkesztett anyagokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a választókat döntésükben.

A korábbi híreket az első két hierarchikus szintről kell elérhetetlenné tenni, de nem szükséges törölni véglegesen.

A kódex tartalmazza azt is: nem lehet megtiltani, hogy a felhasználók a fórumokon a választásról beszélgessenek, ám az egyesület javasolja, hogy a szolgáltatók figyelmeztessék a felhasználókat a kampánycsendre, és amennyire lehetséges, moderálják a fórumokat.

Az egyesülete azt is javasolja, hogy a választás minden szereplőjének ugyanolyan fizetési feltételekkel értékesítsenek hirdetési felületet és a jól látható "politikai hirdetés" felirattal különböztessék meg azokat, továbbá ne kössenek szponzori megállapodást választásokon induló szervezetekkel és ne fogadjanak el negatív kampányüzenetet tartalmazó választási hirdetést.

Az egyesület a pártokat arra szólította fel, hogy kampánycsend idején tartózkodjanak a kampánnyal és választási programmal kapcsolatos információk frissítésétől.

Nem minősül kampánycsend megsértésének, ha a korábban közzétett, a jelöltekkel és a pártokkal kapcsolatos információ elérhető az elektronikus tartalomszolgáltató oldalán a kampánycsend ideje alatt is. Ugyanakkor kampánycsend-sértés, ha ilyen információt tesz közzé vagy frissít a tartalomszolgáltató a kampánycsend idején.

Az Országos Választási Iroda szerint "folyamatosan egyre több területen derül ki jogi szabályozatlanság. Már az előző országgyűlési választások során problémát okoztak a felhasználó által nem kért politikai e-mail üzenetek, sms-ek, telefonhívások, így a választópolgárok magánszférája sérül ezekkel a politikai hirdetésekkel. Valamivel pontosabb, a technikai fejlődést jobban követő szabályozással sikeresebben bonyolíthatnák le az idei választásokat".