A Jövő Háza jövője

forrás Prim Online, 2006. február 20. 14:17
A Jövő Háza megnyitásával decembertől új élet kezdődött a Fény utca és a Marczibányi tér közötti területen. A Közép-Európában egyedülálló, a jövő, a modern tudomány világát egyedi, emberközeli módon bemutató Jövő Háza Kiállítás és a Csodák Palotája december közepe óta több mint 90.000 látogatót fogadott. A Jövő Háza sikere az elmúlt hónapokban számos új program indítását ösztönözte: megkezdte működését a Jövő Iskolája, elindult a Kisiskolák a Jövő Házában program és sok látogatót vonz a digitális médiaművészeti alkotásokat bemutató Pixel Galéria.
A Jövő Házába költözik a Mindentudás Egyeteme, február 27-től itt készülnek a népszerű televíziós műsor felvételei. A nemzeti digitális adattárházak (NAVA, NDA) is rohamosan bővítik tevékenységüket a Jövő Házában.

Kialakult tehát egy összetett tudományos és kulturális tevékenységet folytató intézmény, mely a továbbiakban a menedzsment és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) javaslatára Jövő Háza néven folytatja tovább tevékenységét. Ezzel az intézmény a névben is kifejeződő, egységes arculatot kap, és szemléletesen fejezi ki azt a törekvést, hogy a város központjában egy közép-európai jelentőségű tudományos, kulturális és szórakoztató centrumot hozzon létre.

Az egyre bővülő tevékenységi kör és a szélesedő programkínálat mindinkább indokolttá teszi az intézmény továbbfejlesztését. Az IHM kezdeményezésére elindult a Jövő Háza bővítését szolgáló tervek elkészítése a Margit körút, Kisrókus utca, Fény utca és a Ganz sétány által határolt területen. A fejlesztés célja, hogy bel-Budán olyan kulturális és szolgáltató központ jöjjön létre, amely tudományos és ismerterjesztő funkciói mellett helyet ad egy konferenciaközpontnak is, és továbbviszi a Jövő Házából ismert parkjelleget. A hajdani gyárterület felújítása egy mélygarázs építésével egyúttal enyhíti a környék parkolási gondjait. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter széles körű társadalmi egyeztetést kezdeményez a kidolgozott elképzelések megvalósításáról. Az elkészült felújítási tervrajzok és tanulmányok megtekinthetők a  www.jovohaza.hu és a www.ihm.hu oldalakon, illetve március 1-től a Jövő Házában.