Nagy Zsolt: a minisztérium prioritása az informatikai rendszerek biztonsága

forrás Prim Online, 2006. február 20. 18:19
Nagy Zsolt távközlési és információs technológiai miniszter hétfőn részt vett a romániai üzleti közösség EU integrációjára való felkészítő kampány keretében szervezett, az „Elektronikai kommunikációk és IT” szemináriumon.
Nagy Zsolt üdvözölte az Európai Integrációs Minisztérium azon kezdeményezését, hogy 2007-ben nagyobb figyelmet szenteljenek a IT&C szektor jövőjének, hiszen ez az év lesz Románia uniós csatlakozásának időpontja.

Ennek kapcsán Nagy Zsolt miniszter kihangsúlyozta, hogy 20%-os növekedéssel ez a szektor képezi a GDP (PIB) 8%-át. 2005 - ben 50 projekttel, 1,16 milliárd dollárral, az összbefektetés 22,56%-val, a telekommunikáció eredményezte a legnagyobb méretű közvetlen befektetéseket. Ezt olyan körülmények között sikerült elérni, hogy az ARIS által közölt adatok alapján 2005 első tíz hónapjában, Romániában 3,48 milliárd euróra becsülték a közvetlen befektetések összegét.

Ugyanakkor 2005-ben az IT&C szektor más mutatói is jelentős növekedést ismertek. Ez annak a jele, hogy Románia egyre felkészültebbé válik a csatlakozás pillanatáig. 2004 - 2005 között Romániában 140%-al nőtt a broadband (szélessávú) internetcsatlakozás úgy, hogy míg az internet-felhasználók száma jelentősen nőtt, addig az informatikai bűncselekményeket sikerült visszaszorítani.

„Az informatikai rendszerek biztonsága prioritássá vált mind a közintézmények, mind pedig a cégek számára. Ez kiemelten fontos kérdés, hiszen nemzetközi viszonylatban az informatikai bűncselekmények száma növekedőben van. 2005 -ben mintegy 549 személyt helyeztek kivizsgálás alá informatikai jellegű csalás miatt. Ebből 237 interneten történő csalás, 114 informatikai csalás, 103 hitelkártyával történő csalás, 30 gyermekpornográfiával kapcsolatos eset, a további 95 más informatikai jellegű csalás. Bűnügyi eljárást 345 személy ellen indítottak, a letartóztatottak száma 46. Mindezek mellett a jó hír az, hogy, habár az internetet használók száma 2005-ben 28%-al nőtt, az informatikai bűncselekményeket sikerült visszaszorítani, így Romániának sikerült javítani az informatikai bűnözés - ranglistán elfoglalt helyezésén” nyilatkozta Nagy Zsolt távközlési és információs technológiai miniszter.

Az informatikai bűncselekmények megelőzése, illetve megfékezése érdekében a Távközlési és Információs Technológiai Minisztérium már 2003-tól biztosított jogi keretet. 2004 elejétől működik a www.eFrauda.ro internetes portál, ez helytől függetlenül lehetővé teszi az informatikai természetű bűncselekmények jelentését.

A konferencián részt vett Anca Daniela Boagiu Európai Integrációs miniszter, Theodor Stolojan elnöki tanácsos, Aneil Singh, az Európai Bizottság romániai képviselője, valamint az IT&C szektor, a magánszféra és a média számos képviselője.

Forrás: RMDSZ hírlevél